Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
 • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Ti år med bioanalyse og blodprøver på UC SYD

For ti år siden startede bioanalytikeruddannelsen på UC SYD. Dimittender, uddannelsesudvalg, undervisere og studerende fejrede det lille jubilæum for en uddannelse, der er hårdt brug for.

Publiceret:

Det var en akut mangel på bioanalytikere i Region Syddanmark, som resulterede at, bioanalytikeruddannelsen i 2009 åbnede på UC SYD i Esbjerg.

Birgit Christensen byder velkommen til bioanalytikeruddannelsens ti års jubilæum

Birgit Christensen , som i dag er studieleder på bioanalytiker- og laborantuddannelsen, var en af hovedkræfterne bag at få uddannelsen til Esbjerg. Hun sad dengang i uddannelsesudvalget for bioanalytikeruddannelsen i Aarhus. Og på trods af forsøg med at lave en netuddannelse kunne det ikke lade sig gøre at uddanne bioanalytikere til det syddanske område.

- Man kunne ikke rekruttere uddannede bioanalytikere i hele området. Nu er det blevet nemmere at få kvalificeret arbejdskraft, men ledigheden er ikke blevet højere siden, og der er stadig steder, hvor der er problemer med at få nok ansatte, fortæller Birgit Christensen.

Tog uddannelsen fordi den startede i Esbjerg

Siden 2009 er 35 studerende blevet optaget på uddannelsen om året. En af dem, som begyndte på den første årgang, er Gitte Nissen, som kunne tage uddannelsen, fordi den startede tættere på hendes hjem i Højer. 

- Det kunne kun lade sig gøre, fordi uddannelsen startede i Esbjerg, for jeg er gift med en landmand, fortæller hun.

Bioanalytiker Gitte Nissen

Uddannelsen til bioanalytiker var præcis det rigtige for hende. 

- Det har betydet fast arbejde og meget interessant arbejde. Det er en biokemisk afdeling, og jeg kan godt lide den variation der er med patientkontakt og hele analyse- og apparaturdelen. På den biokemiske afdeling er der hele tiden fart på. Ikke to dage er ens, siger Gitte Nissen, som også sætter pris på den dybe faglighed som præger al hendes arbejde, daglige udfordringer og samarbejdet med andre afdelinger.

- Der er et stor sammenspil med alle andre afdelinger på hospitalet, så du hele tiden har den tværfaglige dialog – det synes jeg er godt, siger hun.

Drøn på udviklingen

Selv om bioanalytikeruddannelsen kun er ti år gammel, har der været drøn på udviklingen. Netop det tværfaglige samarbejde med andre professioner som for eksempel sygeplejersker bliver vægtet højere på uddannelsen i dag end for ti år siden. Desuden er bioanalyse en profession, som konstant udvikler sig, fortæller studieleder Birgit Christensen.

- Den teknologiske udvikling er enorm, og vi er meget opmærksomme på at følge med, siger hun

Den udvikling har bioanalytiker Gitte Nielsen også mærket.

- Jeg har været så heldig. Jeg blev først superbruger på det vi kalder automatisering til det fuldautomatiske system, som sørger for, at blodprøver bliver sendt med rørpost. Efterfølgende er jeg også blevet specialist, så jeg har ansvaret for at det kører, og jeg skal oplære de nye i at køre rutine på det. Jeg har fået lov til at udfolde mig. Så det er jeg glad for, meddeler hun.

Bioanalytikeruddannelsen

 • En bioanalytiker tager og analyserer blod- og vævsprøver og spiller dermed en afgørende rolle i diagnosticering af patienter.
 • Bionalytikeruddannelsen tager 3,5 år. 
 • Der bliver uddannet 35 bioanalytikere fra uddannelsen i Esbjerg hvert år. 
 • Bioanalytikkeruddannelsen i Esbjerg scorer højst på landsplan i de studerendes bedømmelse af det faglige niveau og trivsel på uddannelsen.