Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

UC SYD får landets første online Diplomuddannelse i skat

Arbejdspladserne inden for skatteområdet er flyttet uden for hovedstadsområdet og er nu spredt i hele landet. Derfor skal det også være muligt at blive specialist inden for skatteområdet, uanset hvor i Danmark du befinder dig. En ny online Diplomuddannelse i skat vil gøre det muligt.

Publiceret:

Landets første online Diplomuddannelse i skat gør det muligt at blive specialist inden for skatteområdet – uanset om du bor i Lemvig, på Lolland eller et tredje sted i landet. 

-En online uddannelse sætter dig fri, fordi du ikke er tvunget til at skulle møde fysisk op, men i stedet kan lære inden for hjemmets fire vægge. Det er glædeligt nyt for de studerende, som ellers ville have en lang transporttid, siger Line Berner, som er lektor på Diplomuddannelsen i skat.

Udbud, hvor arbejdspladserne er

Da SKAT blev opløst og erstattet med syv styrelser, flyttede arbejdspladserne inden for skatteområdet ud i landet. Det har gjort det nemmere for danskeren, som bor uden for hovedstadsområdet, at få et job i Skatteministeriet. Men indtil nu har det kun været muligt at tage en Diplomuddannelse i skat i København og Herning. Mens professionsbacheloren også kan tages i Haderslev.

-Der skal selvfølgelig være et udbud dér, hvor arbejdspladserne er. Med en online-uddannelse er der ikke en afkrog af Danmark, vi ikke kan komme i, forklarer Line Berner.

Portræt af lektor på Diplom i skat, Line Berner
Line Berner er lektor på Diplomuddannelsen i skat

Specialistviden for alle

Med Diplomuddannelsen i skat kan du blive specialist på skatteområdet og få redskaber til at løse komplekse problemer. Det kan både være en fordel for dig, der har lyst til at skifte karriere. Men også for dig, der allerede arbejder med skat, og som har lyst til at dykke ned i andre arbejdsopgaver.

-Når man arbejder i SKAT, arbejder man oftest inden for ét område. Den ene ting bliver man rigtig god til, men uddannelsen vil give dig mulighed for at arbejde med skat i et bredere perspektiv, siger Ditte Greisen, der er en af UC SYDs undervisere på uddannelsen.

-Derfor kan det give mening at tage en diplomuddannelse, hvor du får vigtig viden om alt fra jura og lovgivning, økonomisk teori og metode og skatteforvaltningsret. Men samtidig også kan dykke ned i specifikke fagområder som skat, moms, afgifter, told og inddrivelse, tilføjer hun.

Skal forhindre skattefejl og -fusk

Skattemedarbejdere med specialiserede evner er der hårdt brug for. Det er de seneste års skattefejl og -fusk et tydeligt bevis på. Forkerte årsopgørelser, og klarest for de fleste står måske udbytteskattesagen, hvor den danske statskasse er blevet lænset for milliardvis af kroner.

-En specialistuddannelse i skat er med til at sikre, at borgernes sager bliver behandlet korrekt. Derfor bliver du på uddannelsen blandt andet skarp i at læse og lave en årsopgørelse. Herunder aktieindkomst, erhvervsindkomst, fradrag osv.

Ditte Greisen

Underviser på Diplomuddannelsen i skat på UC SYD

-Men uddannelsen dykker også ned i virksomheder og mere komplekse problemstillinger. Hvordan skal man beskatte virksomheder med grænseoverskridende aktivitet i udlandet? Vælger den studerende et valgfag som international skat, vil han eller hun blandt andet lære om Transfer Pricing. Det her med at internationale koncerner overfører værdier ved at handle internt over landegrænser. På den måde kan de flytte overskud fra højt beskattede lande til lavt beskattede lande, tilføjer hun. 

Derfor kan uddannelsen også bruges af dig, som sidder på den anden side af bordet. Dig, som skal rådgive en virksomhed på skatteområdet. For her har rådgivningen ændret karakter, i takt med at lovgivningen på skatteområdet er blevet mere og mere kompleks.

-Hvor det førhen handlede om at rådgive om, hvordan virksomheden billigst muligt slipper i skat, handler det nu i lige så høj grad om compliance. Altså hvordan virksomheden overholder lovgivningen på den bedste måde. Det er dyrt at have 25 mennesker siddende i en skatteafdeling i en virksomhed, men også nødvendigt, forklarer Ditte Greisen.

Med udgangspunkt i virkeligheden

Diplomuddannelsen i skat vil der blive arbejdet meget med cases, så teori og praksis spiller sammen. Ved at tage udgangspunkt i de studerendes virkelighed og inddrage deres erfaringer fra arbejdet, er der mulighed for at udvikle og forbedre deres egen praksis. Men det betyder ikke, at uddannelsen kun er for dem, som er i arbejde. 

Uddannelsen kræver selvfølgelig erfaring, men ikke nødvendigvis at den studerende er i arbejde. I det tilfælde kan han eller hun trække på tidligere erfaringer. Og den studerende vil lære retspraksis at kende, da der arbejdes med cases i form af retssager.

Line Berner

Lektor på Diplomuddannelsen i skat på UC SYD

-Den juridiske metode går igen på hele uddannelsen som et fast værktøj, de studerende bruger. Ved at tage udgangspunkt i konkrete cases og læse retsafgørelser, hvor der både kigges på, hvad loven siger, og hvad afgørelsen siger, bliver de studerende i sidste ende trænet i, hvad der er gældende ret på de forskellige emner, afslutter Ditte Greisen.