Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Fald i antallet af ansøgninger til UC SYD

Publiceret:

I dag klokken 12 lukkede ansøgningsportalen for uddannelsessøgende til kvote 1. For UC SYD er der tale om et fald på 23,7 procent for alle ansøgninger, men det kan nå at rette sig, når selve optagetallene kommer.

I alt har UC SYD modtaget 3290 ansøgninger om optagelse på en af professionshøjskolens grunduddannelser. Af dem har 1655 personer valgt at have UC SYD som første prioritet. Selv om der er tale om et fald samlet fald på 23,7 procent og et fald på 18,8 procent på 1. prioritet i forhold til sidste år, er det ikke helt så slemt som forventet tidligere på året.

- Allerede ved kvote 2-ansøgningsfristen i marts måned så vi et stort fald på næsten 25 procent på 1. prioriteterne og 28,7 procent totalt set. Men de seneste måneder har vi arbejdet målrettet og hårdt med at ændre billedet, og vi har faktisk set en forbedring, hvilket jeg er stolt over, siger rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen.

Selv om der er tale om et fald her ved kvote 1-fristen, er det heller ikke det endelige billede, der viser sig i dag.

- Historisk set har UC SYD hentet rigtigt mange studerende til de ledige studiepladser, vi altid offentliggør den 28. juli, og det forventer vi også er tilfældet i år, forklarer rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen.

Da en meget stor del af de kommende studerende på UC SYD bliver optaget til ledige studiepladser efter sommerferien, betyder det på nuværende tidspunkt, at det er svært at spå, om UC SYD også i virkeligheden vil opleve et så stort fald, som tallene indikerer på lige nu.

- Jeg håber det ikke, men vi må nok se i øjnene, at vi ikke bliver i stand til at fylde alle vores studiepladser, vurderer Alexander von Oettingen.

Samtidig opfordrer rektoren alle uddannelsesparate til at vælge en uddannelse.

- Der er så mange spændende ting, man kan gøre karriere i. Der er minimal arbejdsløshed, og inden for alle vores uddannelser er der spændende karriereveje. En lærer er ikke kun lærer, og en sygeplejerskeuddannelse kan føre til mange ting, forklarer Alexander von Oettingen.

Stor spredning og mange ledige pladser
Nogle studieretninger hos UC SYD er fyldt op, mens andre oplever større fald.

- Det mest bekymrende er i virkeligheden faldene på de fire store velfærdsuddannelser, siger Alexander von Oettingen.

De fire store velfærdsfag er sygeplejerske, socialrådgiver, pædagog og lærer.

Faldet på sygeplejestudiet er på lige omkring en tredjedel, og der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor det ser sådan ud. Her er det dog også værd at bemærke, at prognosen så endnu værre ud.

- Vi har rakt ud til både aftagerfeltet på sygehusene, fagforeningerne, kommunerne og Region Syddanmark, og i fællesskab vil vi i den kommende periode have et stærkt fokus på, hvordan vi i samarbejde kan være med til at løfte interessen for at læse til eksempelvis sygeplejerske, uddyber Alexander von Oettingen.

Som det ser ud med de nuværende tal, vil UC SYD kunne tilbyde en lang række ledige studiepladser fra den 28. juli.

- Her gælder det om at sidde parat den 28. juli, når man eventuelt får sit afslag på en anden uddannelse, for jeg kan ikke garantere, hvor mange ledige pladser vi har, og nogle vil nok blive fyldt hurtigere end andre, siger Alexander von Oettingen.