Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau
 • Korte forløb og konsulentydelser For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere eller konsulentydelser

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Videnstemaer UC SYD Forskning sætter fokus på særlige videnstemaer. Mød vores eksperter. Læs om vores forskning og hvordan du kan bruge den i praksis.
 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Ny bog gør tværprofessionelt arbejde bedre

Publiceret:

Velfærdsprofessioner er titlen på en ny bog, som præsenterer ti velfærdsprofessioner i en sammenhæng, som gør arbejdet mellem dem bedre.

Bogen indeholder overordnede kapitler om velfærdsprofessioner, tværprofessionelt og tværsektorielt samarbejde samt specifikke kapitler om de ti største velfærdsprofessioner. 

Bogens idemand og redaktør er lektor og ph.d. Hans Henrik Hjermitslev fra UC SYD’s pædagoguddannelse i Aabenraa og forskningsprogrammet for Dagtilbud og Skole. Han kastede sig over arbejdet med bogen for at udfylde et hul i litteraturen.

Forfatteren med sin bog

-Bogen er min ide. Og jeg fik den, fordi jeg syntes, der manglede en lærebog til det tværprofessionelle arbejde. Der er jo sket det her på UC SYD og andre professionshøjskoler, at vi er begyndt at prioritere det tværprofessionelle samarbejde rigtig meget. Og vi skal have nogle faste elementer af det ind i vores undervisning, hvor studerende fra forskellige uddannelser arbejder sammen. Og så lagde jeg mærke til, at der blev brugt forskellige lærebøger og mente derfor, at vi manglede en samlende bog til det, siger Hans Henrik Hjermitslev.

Han forklarer videre, at bogens vigtigste mission er at gøre studerende, underviserne og mennesker ude i praksis klogere på, hvad deres egen profession er, hvad den kan og hvilke værdier der er bærende for professionen, men også gøre det modsatte. Altså give samarbejdspartnere indblik i de professioner, som de arbejder sammen med.

-Der er et øget fokus på det tværprofessionelle samarbejde blandt vores aftagere. Der er man klar over, at skal man løse opgaverne bedst muligt, at det nødvendigt at samarbejde på tværs af professionerne. Det går ikke længere bare at tænke i egen profession. Derfor er vi også nødt til at inddrage det i vores undervisning. Vi skal undervise, så vores studerende er i stand til at yde en helhedsorienteret indsats, når de skal ud i praksis, forklarer Hans Henrik Hjermitslev.

Han understreger, at han ikke kunne skrive bogen alene. 19 kolleger fra forskellige uddannelser i UC SYD regi har bidraget til den ny fagbog.  

-Folk har været gode til at træde til og har faktisk gerne villet være med. Så det har været en fornøjelse at samarbejde med dem, siger Hans Henrik Hjermitslev, og han håber, at undervisere på landets andre professionshøjskoler også tager bogen til sig og bruger den.  

Udover at bogen er en undervisningsbog, kan bogen også bruges som håndbog for praktikere, som arbejder tværprofessionelt, eller som ønsker at komme i gang med det.

De ti uddannelser der har bidraget til bogen, er: administrationsbachelor, bioanalytiker, ergoterapeut, ernæring- og sundhedsbachelor, fysioterapeut, jordemoder, lærer, pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske. Men andre professioner kan også drage nytte af bogens indhold.

Bogen er udkommet på DJØF’s forlag.
 

Kilder:

 • Yderligere oplysninger fås ved Hans Henrik Hjermitslev, Tlf. 7266 5652 eller hhhj@ucsyd.dk.