Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

UC SYD åbner pædagoguddannelse i Tønder og skruer op for antallet af sygeplejersker

Publiceret:

UC SYDs bestyrelse har netop godkendt en plan, der støtter op om regeringens plan om et højere antal studerende uden for storbyerne. UC SYD vil oprette nye uddannelsespladser i både Tønder og Sønderborg og øge antallet af pladser på sygeplejerskeuddannelsen.

Institutionsplanen, som i dag er sendt til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, er UC SYDs bud på, hvordan organisationen frem mod 2030 vil arbejde mod at indfri ambitionerne i den politiske aftale om flere studiepladser i provinsen: ”Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund”. 

UC SYD vil på den ene side holde fast i velfungerende uddannelser på vores flerfaglige campusser i de fire campusbyer Esbjerg, Kolding, Haderslev og Aabenraa. Men for at leve op til den regionale uddannelsesforpligtelse vil UC SYD på den anden side styrke rekrutteringen og udvikle nye uddannelser og læringsmiljøer for at nå nye målgrupper af studerende – fx i nye udbud uden for campusbyerne.  

Hvad indeholder planen så? UC SYD arbejder på flere konkrete initiativer – bl.a. uddannelsespladser til pædagog i Tønder og mulige uddannelsespladser i Sønderborg med afsæt i sygeplejerskeuddannelsen i Aabenraa.

Aftale med Tønder Kommune
UC SYD har i det forløbne år været i dialog med Tønder Kommune om muligheden for at skabe arbejdskraft til kommunens behov på bl.a. det social- og socialpædagogiske felt. UC SYD har sat gang i et udredningsarbejde om ca. 20 uddannelsespladser målrettet kommunen, evt. i form af en uddannelsesfilial. Konkret kan det føre til efter- og videreuddannelse, meritpædagoguddannelsen og forsøg i pædagoguddannelsen med social- og specialpædagogisk specialisering.

Uddannelsespladser i Sønderborg
I 2022 vil også dialog og samarbejde med Sønderborg Kommune vil blive indledt. Formålet er at nå nye potentielle studerende på Als til sygeplejerskeuddannelsen i Aabenraa med Sygehus Sønderjylland i Sønderborg som medspiller. Også her kan der blive tale om en filial eller filialpladser kombineret med digitale løsninger.

Flere initiativer er i spil ud over uddannelsespladser i Tønder og Sønderborg og den nye ergoterapeutuddannelse i Haderslev, som er nævnt i regeringsudspillet. Allerede i 2022 vil UC SYD øge antallet af pladser på sygeplejerskeuddannelsen med 10 i Esbjerg og 10 i Aabenraa – forudsat antallet af praktikpladser følger med. Derudover vil UC SYD ansøge om et udbud af Diplomuddannelsen i Skat i Esbjerg og Kolding og et udbud af Akademiuddannelsen sundhedsadministrativ koordinator i Haderslev.

– Vi ønsker at leve op til vores regionale forpligtelse og også i fremtiden levere dygtige lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. For vi har brug for dygtige velfærdsprofessionelle i hele landet – også i Syd- og Sønderjylland, og derfor er vi også glade for aftalen, siger rektor Alexander von Oettingen.

– Vores regionale forpligtelse er et vigtigt område i vores nye Strategi 2025. Der skal også i fremtiden være gode muligheder for at uddanne sig i hele vores dækningsområde. Det er vigtigt for de unge at kunne uddanne sig, hvor de bor, og det er vigtigt for skolerne, sygehusene, daginstitutionerne, kommuner og region, at vi kan levere den professionelle arbejdskraft, de har så hårdt brug for, understreger han.

Flere oplysninger
Alexander von Oettingen, rektor, avoe@ucsyd.dk, 72 66 52 09.