Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

CFU Sundhed og trivsel

- bliv klar på sundhed

01

I fokus

Lån LEGO’s ”Everyone is awesome” på mitCFU 

Så er der igen nyt materiale til seksualundervisningen på hylderne. Vi har fået LEGO’s ”Everyone is awesome” hjem i 12 eksemplarer og disse kan lånes i det antal, man ønsker.

Everyone is awesome

Modellerne er samlede, så de består af 2 dele, eleverne selv skal sætte sammen samt 10 flytbare ikke-samlede LEGO-figurer, så det er lige til at gå til – uden at skulle bruge en masse tid på at samle modellerne (de 2 dele er samlet og limet).

Modellerne kan hjælpe med at sætte Fokus på sundhed, køn og seksualitet, kønsidentitet, kulturforståelse, samfundsperspektiv m.m. Materialet er tiltænkt 4.-9. klasse alt efter, hvilke opgaver der knyttes til modellen.

Modellen kan anvendes i et enkelt eksemplar, hvor underviseren bruger den som samtalestarter ved fælles gennemgang på klassen. Hvis hele sættet bookes, kan modellerne bruges til forskellige opgaver, eleverne skal løse omhandlende de områder, der relaterer sig til emnet.

På mitCFU kan du finde konkrete forslag til både samtaleemner og opgaver til gruppearbejdet (se nedenstående link).

Materialet kan med fordel anvendes i tværfagligt arbejde med eksempelvis samfundsfag og historie; se forslag til supplerende materialer til dette via linket herunder.

 


 

Nyeste materialer

Alt det, seje piger/drenge skal vide

Vi har indkøbt to nye bøger til det obligatoriske emne Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, en til drengene og en til pigerne. 

 • ”Piger!: Alt det, seje piger skal vide” af Ilona Einwohlt 
 • ”Drenge!: Alt det, seje drenge skal vide” af Ilona Einwohlt 

Bøgerne henvender sig i sprog og layout til de ældste på mellemtrinnet samt elever i starten af overbygningen og er derfor særligt egnede til 6.-7. klasse. Bøgerne er velegnede som frilæsning efter et fælles oplæg med ordforklaringer til udvalgte ord fra bogen.

“Drenge!: Alt det, seje drenge skal vide” og “Piger!: Alt det, seje piger skal vide” handler om pubertet, kærlighed og følelser og derudover mere om sex og prævention, end de seksualundervisningsbøger vi har til de yngre elever gør.

Bøgerne er emne-opdelt og ved at bruge dem til frilæsning, kan eleverne vælge at læse og fordybe sig i lige netop det, der er aktuelt for dem nu. Det er hensigtsmæssigt at bruge sex og samlivs hjemmeside i tillæg til bogen, da eleverne her kan gå ind at undersøge tingene yderligere, hvis der er noget, de gerne vil vide mere om.

Book bøgerne allerede nu og læs også "8 gode råd til seksualundervisningen" ved at gå ind på ovenstående links.

02

Sundhed og trivsel samarbejdskommuner

Som et led i samarbejdsaftalen mellem CFU og Aabenraa og Haderslev kommuner har du som underviser i de to kommuner mulighed for gratis at benytte CFUs sundhedspædagogiske ydelser samt låne materialekasser. Du kan også gøre brug af både Ung Til Ung korpset og få gratis besøg i 6. klasse og 7. klasse af Tobacco Team.

Hvis din kommune ikke har en samarbejdsaftale kan du stadig låne materialekasser, analoge og digitale materialer på mitCFU om forskellige sundhedsemner. Du kan desværre ikke få besøg af Ung Til Ung eller Tobacco team.

Det er dog muligt for alle kommuner i CFUs område at tilkøbe disse aftaler og vi tilpasser gerne ydelserne i samarbejde med skole- og/eller sundhedsforvaltning i din kommune!

03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

På mitCFU finder du masser af materialer, tv-udsendelser og film der kan inddrage sundhed og trivsel og på en tværfaglig måde understøtte din undervisning: 

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.

Varen sætter spor

6. til 9. klasse

Bæredygtighed - varen sætter spor

Dette materiale sætter fokus på etisk og fair handel, bæredygtighed og miljø - hvor og hvordan påvirker varerne miljøet. I bladet Samvirke er der en relevant artikel om madspild.
Gå op i røg - med rygemaskine

7. til 9. klasse

SSF udskoling - Gå op i røg med rygemaskine

Gå op i Røg er Kræftens Bekæmpelses undervisningsmateriale om tobak og rygning til 7.-9. klasse. Materialet hjælper dig med at arbejde målstyret med emnet rygning. Med dette materiale vil der være en naturvidenskabelig vinkel på rygning, og i kassen vil der være en rygemaskine, hvor man kan vise hvordan en cigaret kan misfarve det vat, som røgen skal passere.
Orla Frøsnapper

6. klasse

SSF indskoling - Orla Frøsnapper

Dette materiale består af konkrete undervisningsaktiviteter omhandlende røg og rygning, som kan bruges i den sundhedsfremmende undervisning i indskolingen. En del af materialet kan også bruges i tværfagligt arbejde med musik.
04

CFU konsulenterne

CFU har etableret et udvidet sundhedspædagogisk samarbejde med Aabenraa og Haderslev kommuner. På CFU er der derfor ansat pædagogiske konsulenter, som arbejder specifikt med Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF). Det medfører, at der kontinuerligt er fokus på materialer og metoder, der understøtter det obligatoriske emnes idégrundlag.

Med udgangspunkt i forenklede fælles mål i Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) sikrer vi kvalitet i undervisningen gennem et tværfagligt fokus og elevdeltagelse.


 

Mia Lund Hartmann

Mia Lund Hartmann 

Sundhedspædagogisk formidler

 

 


 

Sanne Birkmose

Sanne Birkmose

Sundhedspædagogisk konsulent

05

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  06

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Sundhed og Trivsel, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.