Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
 • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

CFU Sundhed og trivsel

- bliv klar på sundhed
01

Om CFU Sundhed og trivsel

CFU har etableret et udvidet sundhedspædagogisk samarbejde med Aabenraa og Haderslev kommuner. På CFU er der derfor ansat pædagogiske konsulenter, som arbejder specifikt med Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF). Det medfører, at der kontinuerligt er fokus på materialer og metoder, der understøtter det obligatoriske emnes idégrundlag.

Med udgangspunkt i forenklede fælles mål i Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) sikrer vi kvalitet i undervisningen gennem et tværfagligt fokus og elevdeltagelse.

02

Kurser og arrangementer

Sundhed og trivsel

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


03

Sundhed og trivsel samarbejdskommuner

Som et led i samarbejdsaftalen mellem CFU og Aabenraa og Haderslev kommuner har du som underviser i de to kommuner mulighed for gratis at benytte CFUs sundhedspædagogiske ydelser samt låne materialekasser. Du kan også gøre brug af både Ung Til Ung korpset og få gratis besøg i 6. klasse og 7. klasse af Tobacco Team.

Hvis din kommune ikke har en samarbejdsaftale kan du stadig låne materialekasser, analoge og digitale materialer på mitCFU om forskellige sundhedsemner. Du kan desværre ikke få besøg af Ung Til Ung eller Tobacco team.

Det er dog muligt for alle kommuner i CFUs område at tilkøbe disse aftaler og vi tilpasser gerne ydelserne i samarbejde med skole- og/eller sundhedsforvaltning i din kommune!

Ung til Ung

7. til 9. klasse

Ung til Ung

Ung til Ung er et korps af unge fra de gymnasiale uddannelser i samarbejdskommunerne.
De unge gennemgår et uddannelsesforløb, som ruster dem til at gennemføre dialogbaseret undervisning og oplysningsarbejde for andre unge (som oftest 7.-10. kl.) i emnet seksualitet.

Tobacco Team

6. og 7. klasse

Tobacco Team

CFU har arbejdet pædagogisk og didaktisk med rygestop og tobak siden 2001 og har gennem årene arbejdet tæt sammen med Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen for at afprøve og videreudvikle koncepter, der arbejder med rygning og tobak uden løftede pegefingre.

Sundhedspædagogisk vejledning

Alle klassetrin

Sundhedspædagogisk vejledning

Du har mulighed for at bruge Center for Undervisningsmidler, når du planlægger din sundhedsundervisning

04

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

På mitCFU finder du masser af materialer, tv-udsendelser og film der kan inddrage sundhed og trivsel og på en tværfaglig måde understøtte din undervisning: 

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.

Varen sætter spor

6. til 9. klasse

Bæredygtighed - varen sætter spor

Dette materiale sætter fokus på etisk og fair handel, bæredygtighed og miljø - hvor og hvordan påvirker varerne miljøet. I bladet Samvirke er der en relevant artikel om madspild.

Læremidlet er organiseret i to kasser og der medfølger lærervejledning, så du let kan komme i gang.

Gå op i røg - med rygemaskine

7. til 9. klasse

Gå op i røg - med rygemaskine

Materialet hjælper dig med at arbejde målstyret med emnet rygning. Med dette materiale vil der være en naturvidenskabelig vinkel på rygning, og i kassen vil der være en rygemaskine, hvor man kan vise hvordan en cigaret kan misfarve det vat, som røgen skal passere.

Orla Frøsnapper

6. klasse

Orla Frøsnapper

Dette materiale består af konkrete undervisningsaktiviteter omhandlende røg og rygning, som kan bruges i den sundhedsfremmende undervisning i indskolingen.

Materialet er udarbejdet af Ole Lund Kirkegaards fortælling om Orla Frøsnapper.

05

CFU konsulenterne

Helle Gotthardsen

Helle Gotthardsen

Sundhedspædagogisk konsulent

 


 

Sanne Birkmose
Sanne Birkmose

Sanne Birkmose

Sundhedspædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Sundhed og Trivsel, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.