Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

CFU

Center for Undervisningsmidler

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF)

01

Læremidler

World No Tobacco Day 2024

Den 31. maj er det igen World No Tobacco day. WHO startede med at holde den årlige verdensdag tilbage i 1987 for at skabe viden om, hvilke skader tobaks- og nikotinprodukterne skaber på menneskers helbred, samfundet og miljøet.

I år hedder kampagnen ”Protecting children from tobacco industry interference”.
Læs mere på WHOs hjemmeside 

Tobaksprodukter slår årligt 16.000 mennesker ihjel i Danmark, og er den største dødsårsag, vi har herhjemme. Særligt er de unge mennesker sårbare overfor produkterne, da deres hjerne ikke er færdigudviklet. Ligeledes er de også ekstra eksponeret for produkterne, da snus, tyggetobak, nikotinposer og vapes (Puff bar, Elfbar m.m.) fylder mere og mere blandt de 14-24 årige. 

mitCFU logo

Du kan også arbejde med emnet i din undervisning, og det vil være oplagt i tiden omkring den internationale dag. Ønsker du at arbejde med tobak med din klasse, kan du finde materialer på mitCFU.dk.

For at hjælpe dig på vej, har vi har lavet denne huskeseddel med masser af spændende tv-udsendelser.
God arbejdslyst.


Læremidler til SSF i grundskolen

Der findes masser af læremidler til arbejdet med sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i grundskolen. To platforme som har samlet materialer til din undervisning er mitCFU.dk og ssfkompas.dk

mitCFU

På mit CFU kan du finde alt fra bøger til tv-udsendelser og materialekasser, som du kan tilgå online eller få fragtet ud til din skole med vores chauffører. 

Indenfor sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) arbejdes med 14 forskellige temaer. Temaerne er valgt ud fra SSF-faghæftet og bruges til at mærke og systematiserer vores læremidler. Dette gør, at du lettere kan finde frem til de læremidler, som har relevans for lige netop din undervisning.

SSF temasøgning i mitCFU

For at finde materialet tilhørende de forskellige temaer, skal du slå filteret til når du søger.

Inde i filteret vælger du sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab under ”Vælg fag” og ”faglige kategorier”.

Herefter er det muligt at vælge blandt de 14 temaer i ”faglige kategorier” anden kolonne. 

De 14 temaer er

Digitalt liv | Grænser | Køn | Livsstil og levevilkår | Relationer og følelser | Seksualitet | Sundhed | Familieliv | Identitet | Krop og pubertet | Normer og idealer | Rettigheder | Sex | Trivsel

 

SSFKOMPAS.DK 

SSF-Kompas logo

På ssfkompas.dk har man samlet læremidler, som er egnede til brug i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

Læremidlerne kommer fra forskellige aktører, er screenet af CFU konsulenter og sorteret efter trin, fag og tema, så du som lærer let kan finde et sagligt materiale at arbejde med i din klasse. 

 

02

Kurser til dig

Til at løfte det obligatoriske emne Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) i alle fag og på alle trin, udbydes følgende gratis kurser til folkeskolen.

SSF Kickoff dag - gratis kursus

Er I optaget af, at børn og unge får mulighed for at få viden om og udvikle handlekompetence i forhold til egen og andres sundhed, seksualitet og trivsel?
På Kickoff-dagen får I hjælp til at starte en indsats og styrke jeres skoles arbejde med SSF som obligatorisk emne i folkeskolen.

Mandag d. 2. september 2024 kl. 13.00-16.00 på UC SYD campus Haderslev 
Tirsdag d. 3. september 2024 kl. 13.00-16.00 på UC SYD campus Esbjerg
Onsdag d. 4. september 2024 kl. 13.00-16.00 på CFU i Jels
Torsdag d. 5. september 2024 kl. 13.00-16.00 på UC SYD campus Aabenraa

Pris: Gratis

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Kursus i SSF på CFU eller på din skole - gratis kursus

Bliv klædt på ift. faghæftet, didaktikken samt i tre udvalgte temaer (Krop og pubertet. Normer og idealer. Køn og seksualitet). Du får handouts med konkrete opgaver til alle trin og temaer samt tid til at kigge på SSF i egen praksis. Kurset er for lærere, pædagoger og sundhedsplejersker og kan også foregå på din skole, hvis I er tre eller flere, der deltager.
Kontakt Mia Lund Hartmann om kursus på skolen.

P.t. ingen dato, men kurset kan rekvireres - Pris: Gratis

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Kursus i SSF for ressourcepersoner. Med et særligt fokus på køn – et gratis forløb

Kurset er for lærere, pædagoger, tovholdere m.m., som vil gå dybere ned i det obligatoriske emne, eller som er eller skal være ressourceperson på skolen.
Kurset foregår på CFU og varer 15 timer, som fordeles over 3 mødegange med onlinesparring imellem. Der vil være fokus på faghæftet, læremidler, udvalgte temaer, egen praksis og erfaring samt vejledning af kolleger.

Bemærk: 3-dages forløb: Esbjerg 25-09-2024 | Esbjerg 06-11-2024 | Esbjerg 04-12-2024
Pris: Gratis

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Nationalt online netværk

Netværksmøderne varer 1 time og afholdes 6 gange i løbet af et år. Møderne er for alle som arbejder med SSF i folkeskolen.

Netværket har til formål at give deltagerne mulighed for at opnå ny viden samt at sparre landsdækkende med kolleger omkring relevante problemstillinger.

Netværksmøderne har forskellige temaer og lægges op løbende.

Læs mere om Nationalt online netværk og tilmeld dig på SSF kompasset.

Lige ved og næsten?
Er der brug for at ændre kursusformaterne en smule, så tøv ikke med at kontakte mig, så ser vi, om vi kan tilpasse kurset til jeres behov.

03

Oplæg til dine elever

SNUS, nikotinposer, tyggetobak, vaping, Elf bars, Puff bars...

Med et oplæg om SNUS og de nyeste nikotinprodukter har du mulighed for at få viden ud til en stor gruppe udskolingselever på kort tid. 

Snus

Vi kigger på, hvad snus (og lignende produkter) er, indeholder og gør ved kroppen. Vi snakker om de gængse myter, samt hvilke muligheder der er, hvis man ønsker at stoppe et forbrug. 

Varighed: 45-60 minutter
Pris: 3900,- + kørsel

Kontakt Mia Lund Hartmann for flere oplysninger: 7266 5903 / mhar@ucsyd.dk

04

CFU Sundhed og Trivsel

CFU Sundhed og Trivsel er et koncept, hvor der tilbydes to indsatser - UNG TIL UNG og SNAK TOBAK.

Logo for Ung Til Ung og Snak Tobak

UNG TIL UNG er unge fra ungdomsuddannelserne, som tager ud i folkeskolens udskolingsklasser og laver peer to peer undervisning indenfor mental og seksuel sundhed. De unge er uddannede til at varetage opgaven gennem kurser og løbende sparring. De unge er eksperter i at være unge og er derfor i stand til at møde eleverne i de spørgsmål, som kan være svære for nogle at stille til en voksen.

SNAK TOBAK er uddannede formidlere, som tager ud i 6.-8. klasse og snakker om tobak og nikotin i et forebyggende perspektiv. Hvert klassetrin har sit eget tilbud, men fælles for dem alle er, at de fokuserer på viden og handlekompetencer. Dette fokus er for at hjælpe eleverne, så de kan handle og træffe velovervejede valg, når de møder tobakken.

I Haderslev og Aabenraa Kommune har vi lavet samarbejdsaftaler som gør, at skoler i disse kommuner kan benytte en blanding af disse tilbud gratis.

  • Skoler i Haderslev kommune kan læse om gældende tilbud på skolenivirkeligheden.dk
  • Skoler i Aabenraa kan læse om gældende tilbud på skoletjenesten.dk

Ønsker I som kommune at lave en samarbejdsaftale for hele kommunen, som er tilpasset jeres behov, så kan vi lave en aftale som passer til jer.

05

CFU konsulenten

Mia Lund Hartmann 

Mia Lund Hartmann

Sundhedspædagogisk formidler

  • SSF
  • CFU Sundhed og Trivsel
  • Telefon: +45 7266 5903
  • E-mail: mhar@ucsyd.dk
06

Nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF), så får du en nyhedsmail en gang i mellem.