Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Efter- og videreuddannelse

Diplom- og akademiuddannelser, fagmoduler, kurser og temadage

Bæredygtighed i pædagogisk praksis

Sæt fokus på bæredygtighed i din pædagogiske praksis

  • Forstå hvordan bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab kan gribes an pædagogisk
  • Få konkrete metoder og tilgange til at lære børn om naturen og naturfænomener

Kan man være for lille til at gøre en forskel? En global verden i hastig forandring kræver nye pædagogiske forståelser og tilgange. Med dette modul kan du – på et informeret grundlag – inddrage bæredygtig udvikling i din pædagogiske praksis.

På modulet får du kompetencer til at arbejde med bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab i pædagogiske og uddannelsesmæssige sammenhænge. Det kan både være i konkrete lærings- og uddannelsesaktiviteter eller med overordnede målsætninger, som kan anvendes på institutionen.

Med din nye viden og kompetencerne fra dette modul kan du implementere bæredygtighed i både dagtilbud, grundskole, ungdoms- eller videregående uddannelser.

Modulet har ikke blot lokalt fokus på dig og betydningen af dit arbejde. Det ruster dig også til at samarbejde nationalt og globalt om at integrere bæredygtighed i pædagogisk praksis.

Det får du indsigt i på dette modul:

  • Lær om begreberne bæredygtighed, bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab.
  • Hvordan du implementerer en helheds- og udviklingsorienteret tilgang til bæredygtig udvikling i pædagogisk praksis.
  • Lær at indgå i samarbejde om lærings- og uddannelsesaktiviteter for bæredygtig udvikling.
  • Forstå samspillet mellem sociale, miljømæssige, socio-økonomiske og kulturelle aspekter i bæredygtig udvikling.
  • Lær om de forskellige dilemmaer i arbejdet med bæredygtig udvikling i pædagogisk og uddannelsesmæssig sammenhæng.
  • Hvordan du analyserer og begrunder valget af din pædagogiske tilgang til håndtering af konkrete udfordringer i pædagogisk praksis, hvor bæredygtig udvikling skal prioriteres.

Modulet er et valgmodul på Diplom i pædagogik, men kan også tages selvstændigt.

Hvem henvender modulet sig til?

Vil du give børn og unge en bedre forståelse for bæredygtighed? Med dette modul får du et videnskabeligt og praksisrelateret grundlag for at implementere bæredygtighed i dagtilbud, grundskole, ungdoms- og videregående uddannelser.

Adgangskrav

For at blive optaget på modulet skal du som minimum have afsluttet en kort videregående uddannelse på niveau med en erhvervsakademiuddannelse eller en akademiuddannelse, som f.eks. administrationsøkonom, miljøteknolog eller akademiuddannelse i beskæftigelse.

En professionsbacheloruddannelse eller universitetsbachelor giver dig derfor også adgang til modulerne på diplomniveau.

Derudover forudsætter optagelse på diplomuddannelserne mindst to års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.

Har du andre eller tilsvarende forudsætninger, kan du optages på baggrund af en individuel kompetencevurdering. Læs mere om individuel kompetencevurdering.

Det står der i studieordningen

Formål

Modulets formål er at give den studerende kompetencer til at arbejde med bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab i pædagogiske og uddannelsesmæssige sammenhænge. Modulet skal kvalificere den studerende til at samarbejde lokalt, nationalt og globalt om at integrere bæredygtighed i pædagogisk praksis.  

Modulet henvender sig til studerende, der ønsker at få et videnskabeligt og praksisrettet grundlag for at implementere bæredygtighed i dagtilbud, grundskole, ungdoms- og videregående uddannelser. 

Mål for læringsudbytte


Kompetencemål 
Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering opnår kompetencer til at 

  • påtage sig ansvar for at implementere en helheds- og udviklingsorienteret tilgang til bæredygtig udvikling i pædagogisk praksis
  • håndtere planlægning, udvikling, gennemførsel og evaluering af læringsforløb, som understøtter deltagernes udvikling af dannelse og kompetencer i forhold til bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab
  • indgå i relevant samarbejde om lærings- og uddannelsesaktiviteter for bæredygtig udvikling på tværs af fag, sektorer og erhverv

For at opnå disse kompetencer skal den studerende 

Viden 

  • have viden om begreberne bæredygtighed, bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab
  • have indsigt i samspillet mellem sociale, miljømæssige, socio-økonomiske samt kulturelle aspekter i bæredygtig udvikling
  • have viden om didaktiske arbejdsformer, der understøtter deltagernes arbejde med bæredygtighed og bæredygtig udvikling

Færdigheder 

  • kunne vurdere eget fags eller professions rolle, mulighed og ansvar i arbejdet med bæredygtig udvikling fra et lokalt til et globalt perspektiv
  • kunne reflektere over, interessekonflikter og dilemmaers centrale placering i arbejdet med bæredygtig udvikling i pædagogisk og uddannelsesmæssig sammenhæng
  • kunne analysere, vælge og begrunde valget af pædagogisk tilgang til håndtering af konkret udfordring i pædagogisk praksis, hvor bæredygtig udvikling skal prioriteres
Hvordan bedømmes jeg på modulet?

På modulet bliver du bedømt ved en intern prøve.

De vigtige detaljer

På nedenstående side finder du alt, hvad du skal vide om til- og afmelding til vores efter- og videreuddannelsesmoduler, samt eksamener og udgifter. 

Er du interesseret i at få op til 10.000 kr. årligt til videreuddannelse? Så læs mere her.

Tilmeld dig her

Bæredygtighed i pædagogisk praksis

Nedenfor kan du se hvor og hvornår, vi udbyder modulet. Tryk på + for mere information