Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Gode råd til din studiestart

Få en god studiestart

Din studiestart: Hvad skal du vide?

For de fleste føles det ret nervepirrende at starte på et nyt studie. Man kan nå at gøre sig mange tanker og bekymringer om studiestarten. Her får du gode råd til din studiestart.

01

Studiestart og sommerfugle i maven

For de fleste føles det ret nervepirrende at starte på et nyt studie. Man kan nå at gøre sig mange tanker og bekymringer om studiestarten. Mon jeg finder nogen, som jeg klikker godt med? Og hvad hvis jeg ikke gør? Hvordan får jeg taget initiativ til en snak med mine medstuderende, som jeg ikke kender endnu?

Usikkerheden er normal
Det kan måske være rart at vide, at du langt fra er den eneste, der går med de tanker og bekymringer. Det er helt naturligt at føle sig usikker, når man begynder på noget nyt. Og bare rolig. Langt de fleste kommer til at trives på deres studie, og der er derfor også stor sandsynlighed for, at du kommer godt igennem studiestarten.

Inden du har set dig om, føles dit studie ikke længere nyt, og du mødes med dine studiekammerater også uden for skoletiden.

Forbered dig på din studiestart
Men tilbage til studiestarten. For der er heldigvis mange ting, du selv kan gøre for at forberede dig på din studiestart. Jo bedre forberedt du er, jo større sandsynlighed er der for, at du får en god oplevelse af din allerførste dag på dit nye studie og den første studietid.

Læs med her og få gode råd til din studiestart.

02

Vær dig selv

Det virker måske som et fjollet råd: At du skal huske at være dig selv. Men når man skal møde nye mennesker kan man let komme til at blive meget optaget af, hvad de tænker om én. Kan de nu lide mig? Hvordan viser jeg mine bedste sider frem? Hvordan tager jeg mig bedst ud? Selvom du gerne vil gøre et godt indtryk på dine nye medstuderende, så er det vigtigt, at du husker på, hvem du er. Vær dig selv, det kan bedst betale sig – både i forhold til at skabe venskaber, der holder, og også i forhold til dit studieliv.

Be yourself. Everybody else is taken.

03

Vis, at du er åben - og smil

Alle er forskellige. Nogle af dine medstuderende er måske mere nervøse eller generte end du er, andre er måske mere ekstroverte og opsøgende. Nogle kan hurtigt virke meget selvsikre, og det kan godt gøre, at du bliver lidt ekstra usikker på dig selv og på om du er god nok. Men bare rolig, det er du. Alle er forskellige, og alle reagerer forskelligt på en studiestart. Hvis en af de andre ikke smiler til dig, kan det skyldes nervøsitet – smil og sig hej alligevel.

Det kan være helt rart at huske på, at alle er nye, og at de fleste derfor også er nysgerrige, spændte og nervøse på samme tid.

04

Vær social - det tager tid at skabe venskaber

Venskaber gør bare livet – også studielivet – sjovere. Du skal være sammen med dine medstuderende hver dag de næste par år, så husk at bruge tid på sociale aktiviteter sammen med dem.  Tag med til de events og arrangementer, der er, og vær ikke bange for at invitere dine nye medstuderende eller din projektgruppe på café – også udenfor studietid. Det, der betyder allermest for et godt studieliv er, at du får skabt et netværk og bliver en del af et fællesskab. Så har du også nogen at dele både op- og nedture med.

Du kan også som studerende vælge at melde dig som studenterambassadør. Som studenterambassadør mødes du jævnligt med studerende på tværs af uddannelser og får på den måde et godt socialt netværk. Studenterambassadørerne på UC SYD hjælper til, når der holdes arrangementer for kommende studerende. Det hører du mere om, når du starter på dit studie.

Hvem ved, måske ender du med at få studievenner, som holder hele livet.

05

Du er ikke alene

Man kan nemt komme til at føle sig ensom, når man starter på noget helt nyt sammen med en masse mennesker, man ikke kender. Man kan også komme til at føle, at man ikke passer ind, og man kan blive meget usikker på sig selv. Husk på, at hvis du går med mange tanker, som er svære at håndtere selv, så er der hjælp at få. Det er vigtigt, at du ikke går med en følelse af at være ensom igennem længere tid uden at sige det højt. Så er det bedre at tage kontakt til nogen, der faktisk kan hjælpe dig – og som har hjulpet mange før dig.

På UC SYD har vi både studievejledere og studiepsykologer tilknyttet, som kan hjælpe dig videre. Du kan også søge hjælp hos Studenterrådgivningen.

06

Find din motivation

Det kan være en god idé at tænke lidt nærmere over, hvorfor du har valgt netop den uddannelse, du har valgt. Hvorfor vil du læse på studiet? Hvad vil du gerne have ud af studiet og studietiden? Nye venner? En masse læring? Find de gode ting frem, og husk dem, når du i perioder synes studielivet er hårdt. For det vil det være i perioder, men samtidig er det også en helt særlig tid, hvor du lærer dig selv at kende på nye måder, hvor du får nye venskaber og hvor du også får en hel masse viden om noget du brænder for.

Så husk at nyde tiden – for du vil ikke være studerende for evigt.

 

Find mere information her: Gode studievaner: Sådan kommer du i gang.