Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Børnebøger med fortællinger om mindretallet

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Dansk Skoleforening for Sydslesvig har udgivet tre børnebøger, der er blevet til i forbindelse med et forfatterkursus på Jaruplund Højskole, der var arrangeret af Dansk Forfatterforening i samarbejde med det danske mindretals foreninger.

Børnebøger med fortællinger om mindretallet

Bøgerne bidrager hver for sig og samlet med vigtige fortællinger om Sydslesvig og det danske mindretal i Sydslesvig, og der er ikke tidligere udgivet noget tilsvarende.

Bøgerne er skrevet på en måde, så både sydslesvigske og danske børn vil have udbytte af at læse dem eller få dem læst op.

Den første bog er skrevet af Carsten Flink og illustreret af Ursula Seeberg. Bogen – ”Midtimellem” - er en fabulerende fortælling om kyllingen Kian, der lever i en verden, hvor løven er konge på jorden, mens ørnen er konge i luften. Kian vokser op til at blive hanekylling, og han har sine problemer med både at gale og flyve. Men efterhånden lykkes det ham at lære det samtidig med, at han forliger de to konger, så der bliver skabt fred i verden. Ud over bogens universelle budskaber om forsoning og fred, er Kian et symbol på det danske mindretal, der bringer den danske løve og den tyske ørn sammen.

Den anden bog – ”Betyder det noget?” – er skrevet og illustreret af Tove Krebs Lange. Det er en tydelig sydslesvigsk historie, der henvender sig til lidt ældre børn, end de to øvrige bøger. Fortællingen tager afsæt i den 11 årige Lilli, der har en tysk mor og en dansk far. Gennem Lilli fortælles den sydslesvigske historie, og forhold som sprog, opdragelse, venskaber og fremtid er centrale omdrejningspunkter i bogen.

Den tredje bog, "Silja min Silja", er skrevet af Inge Duelund Nielsen og illustreret af Birde Poulsen. Det er en fortælling om flugt og flygtninge set med et barns øjne. Historien drejer sig om dukken Silja, der under flugten bliver borte fra sin pige, men bliver fundet af en anden pige og ven med denne piges dukke. Det er en meget vedkommende historie, der via Istedløvens omskiftelige tilværelse knyttes til den sydslesvigske historie.

Bøgerne kan lånes som klassesæt i mitCFU


Udgivet af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Dansk Skoleforening for Sydslesvig med støtte fra Sydslesvigudvalget.