Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

FGU-direktør indgik samarbejde med UC SYD om virksomhedsplan: - Det har været altafgørende

Publiceret:

Hvor vigtigt er det at få input udefra, når der skal laves en virksomhedsplan med mission, vision og værdigrundlag?

- Det har været altafgørende, siger Jesper Aaskov, der er direktør for FGU Sønderjylland uden at tøve.

For i et stort hus som FGU Sønderjylland, der har seks afdelinger, kan der være brug for et fælles sprog. En fælles retning.

Noget, der for kun et år siden, blev dannet af nedskrevne rammer, regler og procedurer. Men som nu skulle laves om og gøres mere konkret.

Når man har så stor en organisation, så er det med at få defineret: Hvor bred er vejen? For selvfølgelig kan vi køre i forskellige tempi, men at vi kører den samme vej og er enige om kerneopgaven, giver en tryghed. For en vision giver en fælles referenceramme.

Jesper Aaskov

Derfor var der også mulighed for at hive en konsulent ind til at hjælpe med det store arbejde, og her faldt valget på Ole Steen Nielsen fra UC SYD efter flere samtaler.

- Jeg er måske ikke verdens mest tålmodige sjæl, og der har Ole været god til at udfordre mig til at blive i de inddragende processer i længere tid, end jeg ellers havde været. For på den måde kunne vi nærme os den utopiske tilstand, vi gerne vil være i for at lykkes med vores mission – nemlig at gøre en forskel for de unge, siger Jesper Aaskov.

Det betød, at Jesper Aaskov sammen med sine medarbejdere lavede en stor SWOT-analyse, der i samarbejde med Ole Steen Nielsen og en ledergruppe endte ud i et koncentrat for organisationens retning.

Jeg fik en enorm indsigt i ledelse og kompetencer på grund af Ole i processen. For Ole er både gået ind til det som en allieret og en udfordrer, og den dedikation har jeg været rigtig glad for. Særligt fordi jeg tror, Ole brænder lige så meget for FGU, som jeg gør, og derfor har det været en oplevelse af et fælles projekt.

Jesper Aaskov

Nye veje, andre muligheder

Med en baggrund som både leder af et ungecenter, uu-vejleder og uddannet lærer, har Jesper Aaskov mødt mange af de unge mennesker, der ikke har fået den bedste start på livet, og som har brug for nogen til at vise dem en vej videre.

Noget, der hele tiden har været grundlaget for arbejdet i FGU, men som nu står sort på hvidt i den nye virksomhedsplan:

Før hed mottoet: ’Din vej til uddannelse og job,’ men vi er meget mere end det. Nu er det i stedet: ’Nye veje, andre muligheder,’ for vi kan skabe et rum, hvor de unge opdager, at der er andre muligheder end det, de har hørt gennem hele deres skolegang. At de kan bidrage til samfundets små og store fællesskaber og udvikle sig til den bedste version af sig selv.

Jesper Aaskov

Med den nye overskrift oplever han, at der ikke længere er en søgning efter retning blandt medarbejderne, for nu har de en fælles platform at stå på, samtidigt med at der er kommet en masse indsigt og viden med i puljen.

- Den teoretiske overbygning har vi brug for i en travl hverdag, hvor der er meget, der ellers kommer til at handle om drift. Nu er vi i en proces, hvor vi skal holde fast, så det ikke kun bliver et flot stykke papir, vi har udviklet, siger Jesper Aaskov.

Derfor har det været en vigtig ingrediens, at alle har haft en finger med i udarbejdelsen af virksomhedsplanen. For så skal missionen ikke diskuteres. Den skal implementeres.

Og med det mål for øje, er der én ting han ikke havde været foruden op til: Samarbejdet med UC SYD.

Jeg ved ikke, hvordan virksomhedsplanen var blevet, hvis ikke Ole havde været her. Planen var helt  klart blevet lavet hurtigere, men jeg ikke sikker på, at det kvalitativt havde været et lige så godt styringsværktøj. Men jeg er godt tilfreds med det, vi har nu, for den er også en retningsgiver for mig, så jeg kan se, hvor vi skal hen, og hvor vi kan fejre succeserne.

Jesper Aaskov, direktør for FGU Sønderjylland

Vil du vide mere om samarbejdet mellem UC SYD og FGU?

Siden 2017 har et team af dedikerede medarbejdere fra UC SYD samarbejdet med FGU-institutionerne som både ledelseskonsulenter, undervisere eller forskere. 

Her kan du læse mere om, hvad andre har brugt os til, og hvem du kan kontakte, hvis du har spørgsmål.