Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
  • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Ny viden fra IAEVG

IAEVG-konferencen i Bratislava september 2019 var et sandt
overflødighedshorn af kendte keynote speakers samt oplæg
og workshops med et alsidigt indhold og varierede tilgange
til det fælles område, vejledning.

Publiceret:

Unge, nervøse ph.d.- studerende holdt deres måske første oplæg eller workshop og professorer emeriti, som har været i branchen i flere menneskealdre kunne opleves side om side. Nogle var helt ukendte for mig, andre har skrevet nogle af de bøger, vi bruger i undervisningen på DUEK.

Af den sidstnævnte kategori vil jeg især fremhæve den canadiske Norman Amundson. En del vejledere vil kende ham for bogen Dynamisk Vejledning, hvor han introducerer fleksibilitet og fantasifuldhed som væsentlige egenskaber for en vejleder. Amundson levede helt op til sine egen krav i oplægget, hvor han bl.a. optrådte med et rapnummer. 

Undervisning og organisering i Guiding Circles

Hans keynote speech tog udgangspunkt i et efterhånden ældre, meget omfattende projekt, hvor ikke mindre end 10.000 karrierevejledere blev undervist og organiseret i Guiding Circles.

Projektet fokuserede på arbejdet med minoritetsgrupper, som i Canada primært udgøres af indianere og inuitter. Disse grupper er ofte ramt af flere problematikker på samme tid, og deres vej i forhold til valg af uddannelse og job er derfor ofte fyldt med barrierer.

At have betydning er et nødvendigt udgangspunk

Guiding Circles-projektet er optaget af at gøre karriereudvikling mere tilgængelig og vejledningsindsatsen mere acceptabel og forståelig for disse medborgere. Et centralt begreb, ”mattering”, at opleve at have betydning, ses som et nødvendigt udgangspunkt - det er vejledning på vejledtes egne præmisser. Ved hjælp af modeller som Karrierehjulet samt med en optimistisk og anerkendende tilgang, opnåede man i projektet at komme langt med grupper, som andre havde opgivet.

Håb, optimisme og vejleders engagement i processen er bærende, ligesom betydningen af en kulturelt tilpasset vejledningstilgang er det. Projektet er beskrevet i bogform sammen med Gray Poehnell og udgivet på dansk under titlen Håb og engagement udgivet i 2012 på forlaget Schultz. Efter min mening meget inspirerende læsning, og Amundsons oplæg var tilsvarende inspirerende at opleve.

Du kan selv opleve Amundson i et interview fra konferencen.

Se billeder fra IAEVG konferencen og læs mere om Diplom i uddannelses, erhvervs- og karrierevejledning.