Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

1427 tilbydes studieplads på UC SYD

Publiceret:

Lige over midnat natten til i dag er 1427 ansøgere blevet tilbudt en studieplads på en af UC SYDs 15 professionsbacheloruddannelser i det kommende studieår.

Mange studerende har i nat fået besked om, at de er optaget på en af UC SYDs uddannelser. Nogle har siddet og ventet på at få svar, mens andre nok finder ud af det i løbet af dagen.

– Jeg er glad for, at så mange studerende har valgt at læse på UC SYD, og vi glæder os til at byde dem alle velkomne her efter sommerferien eller til vinter, alt efter, hvornår deres studie begynder, siger rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen.

Men selv om 1427 studerende lyder af mange, er det 307 færre end sidste år, hvor UC SYD natten til den 28. juli tilbød studiepladser til 1734 personer. Det svarer til en tilbagegang på 17,7 procent.

– Jeg er egentligt ikke overrasket over, at tallene ser ud, som de gør, og jeg havde også frygtet, at det var værre. Men der er dog tale om en tilbagegang, som særligt rammer de store velfærdsuddannelser, uddyber Alexander von Oettingen.

De fire store velfærdsuddannelser er uddannelserne til sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver. De grupper af studerende udgør over 70 procent af alle studerende på UC SYD, og i år er der et samlet optag på 953 mod 1223 i 2021. Det svarer til et samlet fald på 22 procent.

Faldet i søgningen til velfærdsuddannelserne er en tendens, der er tydelig i hele Danmark.

– Årets søgning til velfærdsuddannelserne viser, at fremtidens velfærdssystem er under pres. Frem mod 2030 vil der mangle flere end 35.000 lærere, sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere i Danmark, og med de lave optagetal fra i år, vil denne tendens blot blive forstærket, vurderer Alexander von Oettingen og fortsætter.

– Det kalder på en samlet, national rekrutteringsplan for at rette op på problemet. Vi skal som samfund og som uddannelsesinstitutioner blive bedre til at få specielt de unge til at se noget attraktivt i de mere praktiske uddannelser, siger rektor Alexander von Oettingen.

Udover de unge målgrupper har UC SYD også fokus på, hvordan man kan få mere erfarne personer til eventuelt at skifte spor undervejs i karriereforløbene og måske vælge en professionsuddannelse i selv en moden alder.

Slaget er ikke tabt

Selv om nattens optagetal ikke er specielt munter læsning, er Alexander von Oettingen ikke slået ud af den grund, da UC SYD allerede nu har annonceret de ledige studiepladser.

– Det er vigtigt at understrege, at UC SYD altid henter mange studerende til de ledige studiepladser, vi offentliggør den 28. juli, og det forventer vi også at gøre i år, forklarer han.

Derfor er de nu offentliggjorte tal også stadig lidt usikre.

– Vi kan ikke sige med sikkerhed, om vi vil opleve så stort et fald, som tallene indikerer lige nu. Vi er derimod optimistiske og har allerede indledt arbejdet med at rekruttere til vores efteroptag. Jeg vil opfordre personer, som har fået et afslag på en uddannelse, om at tjekke vores ledige pladser allerede nu, for nogle studier vil nok blive fyldt hurtigere end andre, siger Alexander von Oettingen.

Se en oversigt over alle ledige studiepladser her: ucsyd.dk/ledige-studiepladser.
Se samlet optag for UC SYD pr. 28. juli 2022.

Flere informationer

Rektor Alexander von Oettingen, avoe@ucsyd.dk, 72 66 52 09.