Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Mindre fald i antallet af ansøgninger til UC SYD

Publiceret:

Ved middagstid udløb fristen for at søge optag på de videregående uddannelser via kvote 1. Syd- og Sønderjyllands største uddannelsesinstitution kan konstatere en mindre tilbagegang i antallet af ansøgere, der har en uddannelse på UC SYD som deres førsteprioritet.
1576 uddannelsessøgende havde lagt billet ind på en studieplads på UC SYD som deres førsteprioritet, da fristen for at søge via kvote 1 i dag blev nået. Det svarer til et fald på cirka fem procent i forhold til 2022.

Dermed kan det konstateres, at den negative, nationale udvikling, der de seneste år har kendetegnet interessen for en række samfundsvigtige professionsbacheloruddannelser, fortsætter.

- Faldet er desværre ikke overraskende. Vi kigger stadig ind i den kæmpe udfordring, at de unge mennesker i vid udstrækning søger mod de større byer. Samtidig er vi i hele landet oppe mod mindre ungdomsårgange og det faktum, at der er opstået et alvorligt attraktivitetsproblem. Det kræver national, politisk handling at få gjort de samfundsvigtige velfærdsuddannelser og professioner mere attraktive. Vi er midt i en bekymrende udvikling, som kræver en langsigtet investeringsplan for velfærdsuddannelserne, siger Alexander von Oettingen, rektor på UC SYD.

Sundhedsuddannelser og Tønder i plus
Et mere detaljeret kig på tallene over uddannelsessøgende, der har valgt en uddannelse på UC SYD som deres førsteprioritet viser, at der bag den mindre, generelle tilbagegang gemmer sig nogle nuancer.

De fire store velfærdsuddannelser til pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver på UC SYD har de seneste år oplevet markante fald i ansøgertallene. Den tendens ser ud til at fortsætte hos socialrådgiverne, mens pædagog og lærer denne gang kigger ind i en mindre tilbagegang.

Anderledes forholder det sig på sygeplejeuddannelsen, der kan notere en fremgang på ti procent i førsteprioritetsansøgninger. Flere andre sundhedsuddannelser oplever også fremgang i ansøgertallet. Det gælder bl.a. uddannelserne til sundhedsadministrativ koordinator, ergoterapeut, jordemoder og laborant.

Også uddannelsen til administrationsbachelor udmærker sig ved en flot fremgang på mere end 50 procent.

Rektorglæden er også stor, når det kommer til UC SYDs åbning af pædagoguddannelsen i Tønder efter sommerferien. 23 ansøgere har uddannelsen som deres førsteprioritet. I alt har 45 søgt om optagelse.

- Det er virkelig en god nyhed. Den fremtidige uddannelse af pædagoger i Tønder er vigtig for både os på UC SYD, men også hele Sønderjylland og selvfølgelig særligt for Tønder Kommune, som vi har et tæt samarbejde med omkring åbningen af uddannelsen, siger Alexander von Oettingen.   

Det kan nås endnu – ledige pladser åbner op
Alle ansøgere i både kvote 1 og kvote 2 får svar på deres ansøgning den 28. juli 2023. Nogle vil opleve afslag, mens andre måske allerede nu sidder tilbage og ærgrer sig over, at dagens ansøgningsfrist glippede.
- Alle dem vil jeg stærkt opfordre til at sidde klar, når vi på UC SYD frigiver vores ledige studiepladser. De kan ses på vores hjemmeside fra 28. juli. Vi kan ikke garantere, hvilke eller hvor mange ledige pladser vi kan tilbyde, men historisk set ved vi, at vi henter rigtig mange studerende i efteroptaget, hvilket vi også forventer i år, siger Alexander von Oettingen.

Derfor fokuserer vi primært på førsteprioritetsansøgningerne
Når man søger ind via optagelse.dk, kan man søge mere end en uddannelse og vælge flere forskellige studiesteder. I den forbindelse bliver man bedt om at prioritere sine ansøgninger.

UC SYD fokuserer primært på førsteprioritetsansøgerne, da UC SYD er relativt sikre på, at netop disse ansøgninger konverteres til studerende.

Pressekontakt
Alexander von Oettingen, rektor, tlf. 72 66 52 09


Find oversigt over ansøgninger til UC SYD i 2023 HER 
Læs mere om optaget på vores nye pædagoguddannelse i Tønder HER