Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Sofie er lærerstuderende og ordblind

Mød Sofie, der læser til lærer på UC SYD

Sofie Helbo Madsen er lærerstuderende på UC SYD, og så er hun ordblind. Engang var det svært for Sofie at sige det højt uden at føle skam. Mest af alt, fordi der er så mange forestillinger og fordomme om, hvad ordblindhed er, og hvad man som ordblind kan og ikke kan.

Hvis man er ordblind, kan man lige så godt pakke sammen og tage hjem. Så bliver man aldrig lærer - eller noget som helst andet.

Sofie, lærerstuderende

Det er bare noget af det, Sofie har måttet lægge øre til. Og har man hørt den sætning nok gange begynder man selv at tro på det: At man ikke kan. Og selvfølgelig er der begrænsninger, når man er ordblind, men der er også mange muligheder og hjælpemidler. 

Der er rigtig mange fordomme om ordblindhed. Måske fordi mange i virkeligheden ikke ved, hvad det egentlig er. Jeg har heldigvis haft min familie, der hele tiden har troet på mig og troet på, at jeg kunne uddanne mig. Men har man ikke et godt netværk kan det være en svær kamp.

Sofie, lærerstuderende

Så ved siden af kampen om at lære at leve med og håndtere ordblindheden, har Sofie også måttet kæmpe med at blive accepteret og forstået som den hun nu engang er. Ikke kun af andre, men også af sig selv.  Til JydskeVestkysten fortæller hun åbent og ærligt om, hvordan det er at leve med ordblindhed. Om svømmende bogstaver. Kampe og sejre. Muligheder og begrænsninger. 

Sofie lærerstuderende ordblind

At tale om et tabu
For Sofie har besluttet sig for, at hun ikke vil forsøge at skjule eller skamme sig over sin ordblindhed. For hvorfor skulle hun det? Og sådan vil hun også ønske at andre unge får det.  

Ordblindhed kan nemt blive et tabu – noget vi ikke taler om. Men rigtig mange kæmper jo med læse- og stavevanskeligheder. Og mange har brug for at vide, at de rent faktisk KAN uddanne sig. At de rent faktisk KAN få de hjælpemidler, der skal til for klare sig igennem et studie.

Sofie, lærerstuderende

Og det er også en af grundene til, at Sofie står frem med sin ordblindhed; for at tale om tabuet indtil det ikke er et tabu længere.

Jeg tror, der er rigtig mange, der frygter om de nu kan klare en uddannelse. Ikke kun fagligt, men også socialt. Det kan være ret angstprovokerende at være den, der skiller sig ud. Jeg slæber rundt på min it-rygsæk og har mine bøger på den, mens de andre finder deres ’rigtige’ bøger frem. Det er noget jeg har skullet lære at acceptere.

Sofie, lærerstuderende

Til sommer bliver Sofie færdiguddannet som lærer, og drømmen er at komme til at undervise i idræt, madkundskab og matematik. Og så brænder hun for specialpædagogikken. Og det kan mærkes, når hun begejstret fortæller om læreruddannelsen og de erfaringer hun har fået med at undervise, når hun har været i praktik.

Jeg ved selv, hvordan det er at have særlige behov. Og jeg vil virkelig gerne være den, der gør en forskel og spiller en rolle i børns liv uanset de vilkår, de har.

Sofie, lærerstuderende

Studiestøtte

UC SYD giver studiestøtte til dig, der er ordblind og har læse- og skrivevanskeligheder, så du kan komme godt igennem din uddannelse.