Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk som andetsprog

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

120 ords-tæppe

(DSA-basis)

120 ords-tæppe

Med dette materiale kan dine elever på en legende måde træne deres stave- og læsekompetencer og derigennem tilegne sig vigtige bogstov-lyd-forbindelse.

Materialet består af et tæppe med de 120 hyppigste ord, en tilhørende bog med bevægelseslege, ”sækkekort" og fodspor med de 120 hyppigste ord på. Til fodsporene hører der en didaktisk vejledning, som beskriver, hvordan man kan bruge dem.

Der er lagt vægt på at aktiviteterne med ordindlæring foregår i forbindelse med fysisk bevægelse, leglignende aktiviteter og gennem dialog.

02

Indsigt i fagområdet

Organisering af folkeskolens undervisning af tosprogede elever – en vejledning (2022)

Hvis du har brug for at danne dig et overblik over, hvordan faget Dansk som andetsprog er organiseret i folkeskolen, eller vil nærlæse enkelte regler for DSA-undervisningen, så er UVM’s vejledning et godt redskab til at sætte sig ind i hele fagområdet.   

Vejledningen blev opdateret i september 2022 og indeholder nu hovedpunkterne i de midlertidige særlige regler om pasning og grundskoleundervisning til fordrevne børn og unge fra Ukraine, der har fået opholdstilladelse efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine (den såkaldte særlov).


CFU-DSABasis

Dansk som andetsprog

Basisundervisning

Børn og unge, der ved deres optagelse i folkeskolen ikke har tilstrækkelige sprogfærdigheder i dansk, for at kunne deltage i den almindelige undervisning, får tilbudt basisundervisning.
CFU-DSASupplerende

Dansk som andetsprog

Supplerende undervisning

CFU-DSASprogligUdvikling

Dansk som andetsprog

Sproglig udvikling

DSA-basisundervisning

Børn og unge, der ved deres optagelse i folkeskolen ikke har tilstrækkelige sprogfærdigheder i dansk, for at kunne deltage i den almindelige undervisning, får tilbudt basisundervisning. Den kan foregå i modtagelsesklasser, på særlige hold eller enkeltmandsundervisning og varer op til to år. I basisundervisningen arbejdes der både med elevernes sproglige udvikling og sproget i en faglig kontekst.

03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra CFUs udlånssamling, som du kan låne på mitCFU. Du kan logge på mitCFU med Unilogin/MitID eller WAYF (Where Are You From).

Jeg har angivet om læremidlet kan bruges til DSA - baisundervisning eller til DSA - supplerende undervisning og om det understøtter det tværgående emne og fokusområde sproglig udvikling.

Syllabus. Brætspil med fokus på sprog og bevægelse

DSA-supplerende | Sproglig udvikling

Syllabus

Med dette sjove og medrivende brætspil træner dine elever sproglige færdigheder som afkodning, oplæsning, læseforståelse samt begrebsforståelse. I spillet er der desuden fokus på bevægelse.
Ordspil - leg med sproget, læseindlæring og sprogudvikling

DSA-basis

Ordspil

Denne kasse kan bruges i den allertidligste danskundervisning, tosprogsundervisning og til specialundervisning. Den giver mulighed for at træne ord, lyde og begreber gennem forskellige huskespil.
mitCFU90027869QR-boeger

DSA

QR-bøger

10 forskellige QR-bøger med forskellige LIX-tal. Kassen er velegnet til inklusion i læseprocessen. Ved hjælp af QR-koden kan eleverne få læst bogen højt, følge med i læseteksten og derefter selv prøve at læse bogen.
04

Læremidler til din undervisning

Der findes en række gode læremidler på internettet. Herunder finder du et udvalg med link, som peger på nogle af disse læremidler.

Gratis undervisningsmaterialer

Her finder du gratis undervisningsmaterialer. Vi vil dog gøre opmærksom på, at kopiering fra de enkelte hjemmesider kun må finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst og Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen. 

Malene Larsens hjemmeside ligger der mange gratis materialer til basisordforrådet, som fx vendespil, fashcards, bankoplader og dominospil. Malene Larsen har mange års erfaring som underviser af flersprogede elever og som Fagpilot for DSA ved Børn og Unge, Aalborg Kommune.  
https://malenelarsen.nu/inspiration-og-downloads

ABC leg’s hjemmeside kan man finde gratis flashcarts til nære emner som fx dyr, grøntsager, tal, måneder og vejret. 
https://blog.abcleg.dk/2007/04/29/gratis-flashcards/

Printland.dk er en hjemmeside, som tilbyder et stort udvalg af konsonanthistorier, opgaver på bogstav-, ord- og sætningsniveau, opgaver med fokus på tallenes værdi, små matematikopgaver og meget mere.
https://www.printland.dk/

På hjemmesiden skolelærerlife.dk finder du mange flotte og spændende kopiark til Dansk som andetsprog. Med også Dansk indskoling og Dansk mellemtrinnet gemmer der sig mange brugbare materialer.
http://skolelærerlife.dk/?page_id=13

05

CFU konsulenten

Susanne Ries (srie)

Susanne Ries

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

 • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
 • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

 

Udlånssamlingen

Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding

Få hjælp til dit lån

Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.