Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

51-årige Janne tager en diplomuddannelse online: - Jeg bruger min nye viden hver dag på jobbet

Efter årtier væk fra skolebænken er Janne godt i gang med diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration. Og den nye viden bruger hun dagligt i jobbet som studiekoordinator på SDU i Esbjerg. 

Publiceret:

’Kan jeg vende tilbage til skolebænken efter så mange år? Kan jeg holde til at læse, samtidig med jeg arbejder? Kan mit hoved overhovedet rumme det?’

Spørgsmålene hobede sig op, da 51-årige Janne Krogh begyndte at overveje efteruddannelse.

Umiddelbart var der mange grunde til at lade være. Men også én stor grund til at gøre det.

Jeg havde en lyst til at dygtiggøre mig og fordybe mig. Jeg er uddannet helt tilbage fra den tid, hvor titlen var ’korrespondent’ i stedet for ’akademisk medarbejder’, og hvor det ikke var en bacheloruddannelse. Derfor havde jeg lyst til at bygge på med ny teori.

Janne

Studerende på Diplom i offentlig forvaltning og administration

Fleksibel undervisningsform

Men Janne var i tvivl, om hun kunne klare det. At skulle jonglere både job, uddannelse og familie på én gang.

Tvivlen visnede dog langsomt, da hun så, at diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration kunne læses online på UC SYD.

Da jeg så, at uddannelsen blev udbudt i en online-version på UC SYD, tænkte jeg straks: ’Genialt. Så kan jeg spare transporten og gå direkte fra arbejde til undervisning og tilbage igen. Nu skal det være’.

Janne

Studerende på Diplom i offentlig forvaltning og administration

Cirka hver anden uge har Janne tjekket ind til studiedag på computeren. Hér er undervisningen startet klokken ni med først oplæg fra underviseren og en fælles diskussion. Derefter har deltagerne arbejdet i grupper eller selvstændigt, og om eftermiddagen har hele holdet mødtes til fælles afrunding. Og det har vist sig at være den helt rigtige måde for Janne at studere på. 

-Jeg synes, det har været forrygende godt, at undervisningen har været online. Det er tidsbesparende, og alligevel føler jeg ikke, at jeg har manglet noget, som jeg kunne have fået ved fysisk fremmøde, siger Janne og fortsætter:

Formen har også fungeret superfint. For i længden kan det være anstrengende at sidde og skulle lytte til oplæg, så det har været helt perfekt med nogle afbræk i løbet af undervisningsdagen. Og fordi de fleste af os allerede havde prøvet at arbejde online på grund af corona-situationen, har det været nemt at samarbejde gennem skærmen.

Janne

Studerende på Diplom i offentlig forvaltning og administration

Intime hold og dygtige undervisere

Hér har det ifølge Janne været helt optimalt, at holdene på diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration har været små. Underviserne har kunnet give den enkelte deltager fuld opmærksomhed, og begge parter er kommet tæt på hinanden – på trods af den fysiske afstand.

-Det har været en fordel, at vi er få på holdet – vi har hele tiden kunnet stille spørgsmål, og underviserne har været opmærksomme på vores deltagelse. Og vi har alle knyttet bånd. Faktisk har min studiegruppe og jeg været ude at spise sammen efter eksamen, og det var vildt hyggeligt. Selvom vi kun har arbejdet sammen gennem en skærm, føler vi virkelig, at vi kender hinanden, fortæller Janne.

Tre gode grunde til at efteruddanne dig - online

  • 1. Færre forstyrrelser : Du kan sidde uforstyrret og lære i hjemlige omgivelser. Forbered dig til gengæld på, at du er mere træt bagefter, fordi du har koncentreret dig om at kigge i en skærm.
  • 2. Motiverede deltagere : Det kræver noget at læse videre, så derfor er der ingen, som gør det for sjov. Alle er der for at lære. Og så er det i øvrigt sværere at trække sig, når undervisningen foregår online, så forvent, at alle er ’på’.
  • 3. Du kan arbejde imens : Det kræver selvfølgelig selvdisciplin at læse, mens du arbejder. Nogle arbejdspladser tillader, at du bruger arbejdstid til opgaver og forberedelse. Jeg har brugt min fritid, men jeg synes alligevel, det har været overkommeligt.

Men det er især diplomuddannelsens tilknyttede undervisere, som Janne vil fremhæve. For de har haft stor betydning for hendes tilfredshed – og for hendes faglige udbytte. 

De undervisere, vi har haft, er dygtige og har et stort kendskab til, hvordan man arbejder i forskellige forvaltninger. Derfor har de også været rigtig gode til at inddrage vores forskellige arbejdsopgaver i undervisningen og komme med praksisnære eksempler.

Janne

Studerende på Diplom i offentlig forvaltning og administration

-Generelt har underviserne fokuseret på, at det ikke bare skal være tør teori – men med fokus på praksis. Og selv når det har været kompliceret, som for eksempel i videnskabsteori, har vores underviser Line formået at gøre det spændende. Hun er en fantastisk underviser og har været meget opmuntrende og god til at lægge en dæmper på vores frustrationer, tilføjer Janne.

Viden omsættes til arbejdsglæde

Kombinationen af den fleksible undervisningsform, de intime hold og de passionerede undervisere betyder, at Janne allerede efter to moduler står tilbage med et stort fagligt udbytte. Modulet i forvaltningsret har givet hende relevante værktøjer, som hun kan bruge i jobbet som studiekoordinator på SDU.

Modulet i forvaltningsret passer rigtig godt ind i mit arbejde som studiekoordinator, hvor jeg blandt andet sidder og behandler dispensations- og meritansøgninger fra studerende. Og så er jeg sekretær for et censorformandsskab, hvor det også er vigtigt at have kendskab til forvaltningsret. Og jeg oplever, at jeg bruger min nye viden hver dag på jobbet.

Janne

Studerende på Diplom i offentlig forvaltning og administration

-På SDU har vi jurister ansat, som jeg også sparer med, men det er vigtigt i mit daglige arbejde at kende reglerne inden for forvaltningsret i forhold til svarfrister, klagefrister, og hvordan jeg skal behandle sagerne. Og hér føler jeg, at jeg kan agere med større selvsikkerhed, fordi jeg har dykket ned i faget, tilføjer hun.
    
Fordi Janne har gennemført modulerne, udfører hun ikke kun sine arbejdsopgaver med større selvsikkerhed. Hun har også fået større selvtillid. Og i sidste ende betyder det, at hun er blevet gladere for sit job.

Jeg har været nervøs for at begynde at læse igen. Både fordi jeg har skullet læse og arbejde samtidig, og fordi jeg har været syg med stress. Det har derfor givet mig selvtillid at finde ud af, at jeg faktisk godt kan klare det. Jeg er endda blevet bekræftet i, at jeg er dygtig – og det gør det altså kun sjovere at gå på job.

Janne

Studerende på Diplom i offentlig forvaltning og administration

Diplom i offentlig forvaltning og administration

Vil du styrke dine kompetencer til at løse komplekse udviklings- og driftsopgaver i den offentlige administration? Så er diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration lige noget for dig.