Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Der gemmer sig en fighter i Victoria

Der er ikke noget galt med mig. Der er noget galt med det, jeg har oplevet

Publiceret:

Victoria Mikkelsen bærer på en bagage, der er tungere end de flestes. Som barn var hverdagen kendetegnet af grove omsorgssvigt. Hun kunne gå flere dage uden at få mad, og hun fik ofte tæsk. Det var først, da Victoria blev flyttet til en plejefamilie, at hun oplevede, hvad det vil sige at have et trygt hjem.  

I dag er Victoria 21 år og godt i gang med en videregående uddannelse. Men vejen hen til, hvor hun er i dag, har hverken været lige eller let.

At slippe skylden

-Som barn kan man hurtigt komme til at tænke, at man selv bærer en del af skylden. At man ligesom ikke er god nok. Det kræver mod at følge sine drømme, når der ikke er rollemodeller, hvis fodspor man kan følge. Jeg har måttet arbejde med at ændre mit syn på mig selv, og at adskille mig og den historie, jeg har. For der er ikke noget galt med mig. Der er noget galt med det, jeg har oplevet.

Og det er en af grundene til, at Victoria har valgt at stå frem med sin historie: Hun brænder for at fortælle andre, der bærer på en tung bagage, at der ikke er noget galt med dem, og at de ikke skal skamme sig eller lade fortiden styre deres fremtid.

Jeg har måttet arbejde med at ændre mit syn på mig selv, og at adskille mig og den historie, jeg har. For der er ikke noget galt med mig. Der er noget galt med det, jeg har oplevet.

Victoria

Det første mønsterbrud

Victoria Mikkelsen pædagog

-Det føles ind imellem ensomt og besværligt at være den første, der går nye veje, for så er man jo samtidig også den eneste. Jeg kan ikke læne mig op ad en biologisk familie og det jeg kommer fra. Jeg er for eksempel den første i min biologiske familie, der tager en videregående uddannelse. Heldigvis har jeg min familie (red. plejefamilie) at støtte mig op af. Og ellers må jeg finde styrken i mig selv.

Og styrke, det har Victoria. Efter folkeskolen rådede lærerne hende til at tage en hg, men Victoria stilede højere og valgte at begynde på en hf.

-Jeg er den første i min biologiske familie, der har fået en studenterhue. Det var en vigtig kamp for mig at bevise, at jeg kunne. Det var min kamp, og derfor også min sejr.

Det føles ind imellem ensomt og besværligt at være den første, der går nye veje, for så er man jo samtidig også den eneste.

Victoria

Måske er det også derfor, at Victoria har fået så stærk en selvtillid: Hun har været vant til at kæmpe alene.

-Når man er den første, der tager en uddannelse, er der en masse, der måske er selvfølgeligt for alle andre, men som for mig var helt fremmed. Der er vildt mange traditioner forbundet med det at få hue på, og jeg kendte ikke en eneste af dem.

Heldigvis hjalp Victorias plejeforældre hende med at få styr på både studenterhuen og traditionerne, og Victoria gennemførte hf - endda med flotte karakterer på eksamensbeviset.

Ordblindhed

Det var ikke en selvfølge, at Victoria klarede hf. For ud over en tung bagage har Victoria også sin ordblindhed at kæmpe med.

-At vokse op i et hjem, hvor man ikke får den omsorg, ethvert barn har brug for, det er hårdt. Oveni det havde jeg også min ordblindhed at kæmpe med.

Ordblindheden blev opdaget i folkeskolen, men her var der ikke meget hjælp at hente fra lærerne, som ordret kaldte Victoria for dum. Hjemme var hun alene med lektierne og ordblindheden, der fik alle bogstaverne til at bevæge sig.

-Det er virkelig godt, at der er kommet større fokus på ordblindhed i dag. Dengang blev der sat lighedstegn mellem ordblindhed og det at være ubegavet. Det tror jeg heldigvis ikke sker længere.

Dengang blev der sat lighedstegn mellem ordblindhed og det at være ubegavet.

Victoria

Alligevel mener Victoria, at der er behov for fortsat at tale om ordblindhed, og især på, hvordan man kan hjælpe ordblinde bedre til at gennemføre en videregående uddannelse.

-Når man begynder på en videregående uddannelse kan der gå op til en måned før man får de hjælpemidler, som er nødvendige for, at man kan følge med i undervisningen og læse lektier.  Man ansøger via sit uddannelsessted om hjælpemidlerne hos Undervisningsministeriet, og den proces tager tid. Alle ved, hvor vigtigt det er med en god start på noget nyt. Som ordblind er man bagud fra starten af, fordi man ikke får den hjælp, der skal til. Det vil jeg gerne sætte fokus på, for hvis hjælpemidlerne var der fra start af, ville flere kunne gennemføre deres uddannelse.

Victoria Mikkelsen pædagog

Victoria håber, at hun med sin åbenhed kan være med til at sætte fokus på de udfordringer, der er for de studerende, der enten har en tung bagage, kommer fra et uddannelsesfremmed hjem eller er ordblinde.

-Jeg ved, hvilke udfordringer der er, for jeg er selv en af dem. Så når jeg står frem med min opvækst og min ordblindhed, er det fordi jeg selv manglede rollemodeller. Nogen at se op til.  Jeg kæmper for mig selv og min fremtid, men jeg kæmper ligeså meget på vegne af andre. Alle dem, der ikke selv har en stemme eller tør råbe højt.

Jeg tør godt sige, jeg er stærk

Selvom der også har været bump på vejen, er Victoria stolt af, hvor hun er i dag.

-Jeg har opdaget, at folk ikke ser ned på mig, når jeg er ærlig om, hvem jeg er. Tværtimod beundrer de mig og ser mig som stærk.

I sommer begyndte Victoria på pædagoguddannelsen på UC SYD i Esbjerg. Inden da havde hun læst og kæmpet sig igennem et år på bioanalytikerstudiet, som viste sig at være for svært for Victoria.

Et omvalg er ikke et nederlag

-Min ordblindhed gør, at jeg har svært ved at lære mange nye fagbegreber på én gang, og dem er der mange af på bioanalytikerstudiet. Samtidig var meget af læsestoffet på engelsk, og det blev for stor en mundfuld for mig.

I stedet for at se det som et nederlag er Victoria stolt over, at hun kæmpede sig igennem et helt år på den uddannelse.

-Jeg tog et nyt valg. Det er ikke et nederlag for mig, for jeg ved, at jeg gjorde, hvad jeg kunne.

I øvrigt føler Victoria også først nu, at hun er landet på den helt rette hylde.

-Pædagoguddannelsen er meget mere mig. Her kan jeg virkelig få lov til at være med til at udvikle og gøre en forskel for mennesker. Selvom der er meget læsestof, så er de begreber, vi bruger på uddannelsen, nemmere for mig at lære at genkende og læse, og der er ikke så meget vi skal læse på engelsk.

Det er ikke et nederlag for mig, for jeg ved, at jeg gjorde, hvad jeg kunne.

Victoria

Står ærligt frem

Udover at bruge tid på sin uddannelse bruger Victoria en stor del af sin fritid på at fortælle om sin baggrund. Det gør hun blandt andet på Facebook-siden Min barndom som plejebarn, hvor både plejefamilier og andre plejebørn følger og lader sig inspirere af Victorias vigtige historie.

Læs også om Sofie, der er lærerstuderende og ordblind.

Studiestøtte

UC SYD giver studiestøtte til dig, der er ordblind og har læse- og skrivevanskeligheder, så du kan komme godt igennem din uddannelse.