Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Videreuddannelse og kurser
 • Forskning
 • Om UC SYD

CFU

Center for Undervisningsmidler

Engelsk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Hold dig opdateret: Vær med i Facebook-gruppen

Du kan nu løbende holde dig opdateret på nye materialer og kurser på vores fremmedsprogsgruppe: https://www.facebook.com/groups/fremmedsprog.cfu.ucsyd

CFUs Facebookgruppe for fremmedsprog

 

Læs en e-bog online og se filmen på mitCFU

At arbejde med bog og film er en oplagt aktivitet, når eleverne skal arbejde hjemme. Her er en række e-bøger fundet på nettet, hvortil der findes en spillefilm på mitCFU:

|  4.- 6. klasse  |  7.-10. klasse  |

Filmplakater

 


 

Vild med Fremmedsprog

vildmedfremmedsprog.dk

På denne side finder du inspiration til din fremmedsprogsundervisning. Du kan vælge at gå til tysk, engelsk eller fransk, der hver er inddelt i overskrifterne: Task & problemløsning, spil, digitale ressourcer og leg & bevægelse.

Du vil ved nogle aktiviteter opleve at blive ledt direkte ind til en webside, og andre gange vil du møde en nærmere beskrivelse af aktiviteten.

 


  

Film og tv i undervisningen 

Brug tegnefilm

Prøv de nye tegnefilm fra Boomerang + få inspiration til, hvordan du kan arbejde med dem:

Levende billeder kan noget særligt i sprogundervisning. Der er fokus på mundtlig kommunikation og ordforrådstilegnelse. Engelsksproget kultur formidles og kommer ind under huden på eleverne som ingen andre medier kan det. Ikke mindst er det lettere at differentiere sprogundervisningen med film og tv, og samtidigt fange alle elever i klassen med den rette film. 

Film og tv er også en god måde at holde lidt afstand mellem eleverne, og få lidt ro på dem op ad dagen, hvor dine elever er lidt trætte efter mange timer udenfor. 

På mitCFU kan du streame spillefilm, dokumentarer, kortfilm og tegnefilm eller andre tv-udsendelser til din undervisning. Mange film og udsendelser er berigede med ressourcer, som gør din forberedelse nemmere. 


 

Muzzy
Muzzy

Nyt på mitCFU: MUZZY

1. - 4. klasse og 4. - 5. klasse

Nu har du og dine elever adgang til Muzzy-universet, med både animationsfilm og digitale webressourcer i mitCFU. Muzzy er foreløbigt tilgængeligt frem til sommerferien.


Herunder kan du finde forskellig inspiration til, hvordan du kan bruge film og tv i din engelskundervisning.

CFU-eng-Paddington

Film og tv

Spillefilm med særlige ressourcer

CFU-eng-Film-mand

Film og tv

Generel vejledning til spillefilm i 6. – 10. klasse

CFU-eng-My-avartar

Film og tv

Film, tv og temaer


 

Digitale ressourcer til din fjernundervisning

Her er samlet en række links til gode digitale ressourcer til din engelskundervisning. Fokus er på ebøger og læsning med og uden lyd, læringsspil, lytteøvelser, ordforråds - og grammatikopgaver og videoer, der formidler kultur i engelsktalende lande.

Mange ressourcer har særlig udvidet tilgang i denne coronatid, så lærere rundt i verden kan få glæde af dem til deres fjernundervisning, men de fleste digitale ressourcer er nu gratis under alle omstændigheder. Enjoy!

Digitale Ressourcer Indskoling

0. – 3. klassetrin

Indskoling

Her finder du relevante websites til indskolingen
Digitale Ressourcer Mellemtrin

4. – 6. klassetrin

Mellemtrin

Her finder du relevante websites til mellemtrinnet
Digitale Ressourcer Udskoling

7. – 10. klassetrin

Udskoling

Her finder du relevante websites til udskolingen

 

Working with English Fiction

Se nærmere på de nye læseforløb og skønlitterære titler i engelsk. På mitCFU er masser af nye ideer og opgaver til arbejdet med tekster på mellemtrinnet og i udskolingen.

Storybook

På en række klassesæt og læsekasser til mellemtrin og udskolingen kan du findes pædagogiske vejledninger, der består af generelle ideer og opgaver, som kan benyttes til læsning af fiktive tekster. Der er forslag til forskellige konkrete mundtlige og skriftlige tasks, bl.a. opgaver hvor it, bevægelse og kreativitet spiller en rolle.

Her er inspiration til, hvordan du kan stilladsere arbejdet med tekster i engelsk, og alt efter, hvor du ønsker at lægge vægten i arbejdet med teksten, kan du udvælge relevante opgaver. Tilknyttet vejledningen hører to padlets, som indeholder opgaveark og ideer, der kan supplere forløb med fokus på tekstlæsning:

mitcfu90012091-My-Favourite-Books

2. – 4. klasse

My Favourite Books

Letlæselige børnebøger og readers inspireret af børn, deres lærere og forældre. Her er læseoplevelser for piger og drenge af en anden verden. Børnelitteratur til book clubs eller book tastings, ja bøger, som børn virkelig har lyst til at læse, også mere end én gang.
Funny Bones

5. - 7. Klasse

Funny Bones

Autentiske børnebøger, både nye og kendte, men alle sammen sjove og skøre historier med masser af illustrationer, der understøtter læsningen og oplevelsen.

Niveauet er bredt, og der er bøger for enhver smag.
The Extensive Reading Box

7. -10. klasse

The Extensive Reading Box

Læsekassen består af et varieret udvalg af kendte klassikere og moderne bestsellere. Prøv Extensive Reading, som booster sprog og sprogbrug: Daglig læsning af længere tekster efter elevernes eget valg, oplevelseslæsning, få opgaver og book reviews.

​​​

02

Kurser og arrangementer

Faglige CFU-dage


Vi tilbyder faglige CFU-dage, så du kan opleve en hel dag fyldt med ny viden og konkrete undervisningsideer, du kan få med hjem til din klasse.

Sproglærernes dag

Sproglærernes dag

-kreativitet, leg og teknologi i sprogindlæring

Sted: Campus Esbjerg
Dato: 05-03-2025 kl. 08:30-15:30
Tilmeldingsfrist: Mandag d. 03. februar 2025

[ Se beskrivelse og tilmeld dig ]

 

Prøvekurser og gratis kurser


Vær på forkant med din årsplan i engelsk og tysk - gratis kursus

Besøg udlånssamlingen i Jels og se nye og kendte materialer til fremmedsprogs-undervisning, samt netværke og videndele og hør nyt fra engelsk og tysk.
Haderslev 18-06-2024 | Esbjerg 20-06-2024
Pris: Gratis

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Prøverne i engelsk

Kom på kurset og få styr på de mundtlige og skriftlige prøver i engelsk, hvor vi tager udgangspunkt i den nyeste prøvevejledning.
Der vil være ny inspiration til din årsplan: tekster, film & tv, aktuelle temaer og forløb til aldersgruppen. Og sidst men ikke mindst tid til en god snak med andre kollegaer.

Haderslev 26-11-2024 | Esbjerg 05-12-2024
Pris: 600,-

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Vær på forkant med din årsplan - gratis kursus

Besøg CFU og se de spændende nye og kendte materialer til din fremmedsprogsundervisning fra vores udlånssamling. Der vil være mulighed for at netværke og videndele og høre nyt fra engelsk og tysk.

Esbjerg 20-05-2025 | Haderslev 22-05-2025
Pris: Gratis

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Gratis oplæg til din skole


Gode og gratis tilbud til din skole - oplæg, som du fx kan bestille til dit næste møde i dit fagudvalg. Vi vil nemlig gerne møde dig og dine kolleger og byde ind med inspiration, så du får mulighed for at variere din undervisning med forskellige læremidler.

Leg og tidlig læsning i engelsk

Læsning i de yngste klasser kalder på nye metoder, en anderledes og legende tilgang til læsning i engelsk.
Udvalget af materialer er stort og farverigt: Nye billedbøger, spil, videoer fra YouTube, digitale værktøjer og mange andre sites på nettet. 

Få et kursus ud på din skole, som giver en hands-on intro til leg og tidlig læsning. Du får spændende ideer til din undervisning og forløb med fokus på læsning og ordforråd.

Pris: Gratis

[ Se beskrivelse og bestil ]

Læsning og tekster i engelsk

Læsning booster dine elevers sprogindlæring både mundtligt og skriftligt, men den fælles bog på klassen kan være en udfordring i en engelskundervisning med stor faglig spredning.

På kurset vil vi arbejde med ideer, aktiviteter og ressourcer, som kan klæde dig på til at arbejde med tekstlæsning i udskolingen.

Pris: Gratis

[ Se beskrivelse og bestil ]

Styrket indsats i skolen? 


Har I brug for særligt tilrettelagte forløb, skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kurser m.m. står vi klar som samarbejdspartner.

I tæt samarbejde med jer kan vi tilbyde kurser og forløb, som understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner. 

Kontakt mig og lad os få en snak om hvordan vi kan hjælpe.

Tina Kolding

Tina Kolding

CFU leder

Telefon: 7266 5935
E-mail: tkch@ucsyd.dk

Læs mere om hvordan vi hjælper med skoleudvikling på
https://ucsyd.dk/skole

03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU

Grumpy Monkey

1. til 4. klasse

Grumpy Monkey

Budskabet i denne amerikanske billedbog centrerer omkring følelser, og hvor vigtigt det er at snakke om dem. Lad historien danne en motiverende ramme om din undervisning i en periode. Du kan finde et aktivt forløb og flashcards på posten.
The lion inside

2. til 4. klasse

The Lion Inside

En billedbog, der handler om at opnå mod og selvværd - og en mus, der drager ud i verden for at finde sit brøl. Arbejd med dialogisk læsning, musik, vilde dyr og rimord. Find vejledning og forskellige billedkort på posten.
Dr Domuch and the Dinosaur Egg

3. til 5. klasse

Dr Domuch & the Dinosaur Egg

En reader med oplæsning og opgaver, hvor videnskab blander sig med en fantastisk historie. Ordforrådet er fokuseret omkring naturvidenskab, udseende og dinosaurer, og lægger op til temaerne Friendship og Kindness to Animals.
Ten Word Tiny Tales

4. til 7. klasse

Ten Word Tiny Tales

En billedbog med små historier med ti ord og billeder, der sætter gang i fantasien og skaber rum for fantasi og kreativitet. Brug de små historier som writing og talking prompts eller lad eleverne skrive deres egne fortællinger på ti ord.
Little People, Big Dreams

4. til 6. klasse

Little People, BIG DREAMS

Little People, Big Dreams er en serie børnebiografier om kvinder og mænd i verden, der har udrettet noget særligt. Temaet for materialesættet er Famous People - fra tidlig barndom til voksent liv. Eleverne kan arbejde i makkerpar med en bog/person, som de vil fordybe sig i.
The boy in the dress

6. til 7. klasse

The Boy in the Dress

David Walliams første bog er autentisk fortælling om Dennis, der vokser op i et britisk arbejdermiljø, hvor rigtige drenge spiller fodbold og bestemt ikke læser Vogue-blade. Arbejd med en humoristisk fortælling om tolerance og fordomme, hvor mangfoldigheden vinder til sidst.
Heartstopper

7. til 10. klasse

Heartstopper

En autentisk graphic novel, som er oplagt at bruge i forbindelse med temaer som Youth and Identity, Love and Relationships og LBGT. Velegnet til oplevelseslæsning og den fælles bog på klassen, hvor der arbejdes med person, plot og tema.
Talkaholics - snak og spil

6. til 10. klasse

Talkaholics - snak og spil

En spillekasse med fokus på mundtlighed og træning af kommunikation. Til materialesættet findes en padlet med explainers, spilleregler, chunks og ordforråd samt flere ideer til arbejdet med snak, spil og kommunikation.
Looking for Alaska

8. til 10. klasse

Looking for Alaska

En letlæselig bestseller af John Green. Bogen er velegnet som fælles bog på klassen, hvor der arbejdes med persongalleriet, plot og de klassiske ungdomstemaer. Serien af samme navn kan streames på mitCFU.
04

Lister over læremidler i kategorier

Få overblik over de læremidler vi har til din engelskundervisning i udlånssamlingen.

Skønlitteratur

Materialerne er inddelt i følgende kategorier:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

 

Emnebaseret materiale

Materialerne er inddelt i følgende kategorier:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Konkret og Dialogbaseret materiale

Materialerne er inddelt i følgende kategorier:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Film & tv i engelskundervisningen

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet, vise filmene direkte og låne det til din undervisning. Det er også muligt at låne ud til eleverne.

05

CFU konsulenten

Lise Fenger Poulsen

Lise Fenger Poulsen

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet fremmedsprog, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.