Forskning i velfærdssamfundets vilkår og muligheder
Dygtigere professioner og dygtigere professionsstuderende
Mange tusinde mennesker sørger hver dag for, at velfærdssamfundets institutioner fungerer: Vores børn kan gå i skole og blive passet i daginstitutioner. Gravide kan få rådgivning og hjælp til fødslen. Udsatte mennesker kan få hjælp til at komme på rette spor. Vi kan blive behandlet på sygehusene og få træningsprogrammer til vores skavanker. Og så videre.
Forskning, der betyder noget i hverdagen
På UC SYD forsker vi i spørgsmål og udfordringer som lærere, pædagoger, sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter, ergoterapeuter og socialrådgivere oplever i hverdagen. Vi dykker ned i de spørgsmål og undersøgelsesfelter, som kan forbedre velfærdssamfundets institutioner. Både for de ansatte. For samfundet. Og for alle os, som bruger velfærdsydelser.
Samtidig kvalificerer vi vores professionsuddannelser og videreuddannelser med forskningsbaseret viden. På den måde udvikler vi både professionerne og uddanner dygtigere studerende.

Læs også: "Forskning er mere fedt, end det er farligt"
Forskningsdagen på UC SYD åbner de studerendes øjne for, at forskning faktisk er mere fedt, end det er farligt.
Lektor og forsker, Jette Lindgaard, ser flere gode grunde til at gøre de studerende til en aktiv del af forskningen. Læs mere.
UC SYDs eksperter
Har du brug for en ekspert indenfor folkeskolen, pædagogik, dannelse, inklusion, sundhedsfremme eller sundhedsinformation?
Du kan bruge vores eksperter til at rammesætte, konkretisere og give dig en ny forståelse for de udfordringer og muligheder, vi oplever indenfor velfærdsprofessionerne nu.
Vi har en dyb og samtidig bred viden inden for velfærdsprofessionerne med en særlig tradition og særlige kompetencer inden for inklusion, skoleområdet, dagtilbud og fagdidaktik.
Forskning i samarbejde med praksis
UC SYD har et tæt samarbejde med institutioner, regioner, sygehuse, kommuner, skoler og børnehaver. Samarbejdet ser vi som en stærk platform for forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for professionerne.
Det sikrer, at vi har kontakt med, hvilke problemstillinger og udfordringer, som optager professionerne til daglig. Og det sikrer, at vi kan dele den viden vi opbygger i relevante sammenhænge. Ofte foregår forskningen som aktionsforskning i samarbejde med forskellige institutioner eller organisationer.
Et eksempel er projektet Universitetsskoler, som vi laver i samarbejde med Aabenraa, Kolding, Esbjerg kommuner.
Videnstemaer
Vi har et særligt fokus på specifikke videnstemaer, hvor vi forsker i de spørgsmål og udfordringer, velfærdsprofessionerne oplever.
Målet er at hjælpe lærere, pædagoger, sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter, ergoterapeuter og socialrådgivere med kvalificerede løsninger på aktuelle udfordringer.
Vores forskere har en dyb forskningsviden i hvert enkelt tema. Du kan f.eks. blive klogere på fysisk aktivitet og læring, netværksinddragelse og socialt arbejde, inklusion og eksklusion, social ulighed og sundhedskompetencer eller sundhedsfremme i dagtilbud.
Forskningsprogrammer og forskningsprojekter
Vores forskning bygger på fire forskningsprogrammer. Forskningsprogrammerne afspejler de professioner, som UC SYD uddanner i og beskæftiger sig med. For forskningen på UC SYD er kendetegnet ved, at vi har tæt kontakt og vidensdeling mellem professionsuddannelser, videreuddannelse og forskning.
Formålet med forskningsprogrammerne er at drive, udvikle og kvalitetssikre UC SYD’s forskning og udviklingsaktiviteter på tværs af uddannelser, videreuddannelse og forskning.
Igangværende forskningsprojekter
Vi har samlet alle vores igangværende forskningsprojekter fra de fire forskningsprogrammer ét sted, så du nemmere kan få overblik over, hvad vores forskere p.t. beskæftiger sig med.
Videncenter for sundhedsfremme
I Videncenter for Sundhedsfremme har vi mere end 15 års erfaring med sundhedsfremme og forebyggelse. Med udgangspunkt i en stærk praksistilknytning leverer vi tværfaglig og kompetent forskning og udvikling, der kan omsættes i målbare resultater til gavn for både vores kunder og vores kunders kunder.
Læs mere om Videncenter for sundhedsfremme eller kontakt
Docent Jesper von Seelen
72 66 52 57 | jvse@ucsyd.dk
Forskningsnetværk styrker kvaliteten
I UC SYD Forskning er vi optaget af kvaliteten i vores professionsforskning. For at styrke kvaliteten udvikler vi viden i samarbejde med andre.
Vi indgår i forskellige forskningsmiljøer, hvor vi prøver vores egen forskning af og henter ny forskningsviden, som vi udvikler og anvender på UC SYD.
Når vi samarbejder med for eksempel andre professionshøjskoler, vidensmiljøer og universiteter styrker og øger vi kapaciteten af vores egen forskning. Derfor indgår vi i forskningssamarbejder nationalt og internationalt – f.eks. i Norge, Tyskland og Sverige.
Ud over forskellige løbende samarbejder, er vi med i flere officielle forskningsnetværk:
Forskningsstrategi
UC SYD bedriver selvstændig, praksisnær og anvendelsesorienteret forskning med forankring i vores uddannelser, forskningsprogrammer og videncenter.
Vores forskningsstrategi sætter rammerne for forskning, der skaber kvalitet i vores professionsuddannelser og ekspertise inden for vores videnstemaer.
Læs mere om UC SYD’s forskningsstrategi
Code of conduct
Code of conduct er en politik for ansvarlig forskningspraksis, der med fælles principper og standarder for forskningsaktiviteter ved UC SYD skal bidrage til, at forskning ved UC SYD har den højeste kvalitet og troværdighed.
Politikens principper og standarder gælder for alle videnskabelige medarbejdere, som deltager i forskning på institutionen:
- docenter
- ph.d.er
- ph.d.-studerende
- post doc’er
- samt medarbejdere uden formel forskeruddannelse.
UC SYD er tilsluttet den nationale code of conduct.
Kontakt
Har du spørgsmål vedrørende forskning, er du meget velkommen til at kontakte direktør for Pædagogik, skole og forskning, Morten Kallestrup.
Morten Kallestrup
Direktør Pædagogik, skole og forskning
7266 2031
mkal@ucsyd.dk