Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Sundhedsfaglig diplom - i Professionspraksis

UC SYD Efter- og videreuddannelse

Bliv specialiseret i dit fag og øg kvaliteten af dit arbejde til gavn for patienter og borgere

 • Lær at varetage specialiserede funktioner og udviklingsorienterede opgaver af høj kompleksitet.
 • Styrk dine forudsætninger for fagligt og tværfagligt samarbejde inden for det sundhedsfaglige felt. 

Trænger du til at få specialistviden på din sundhedsfaglige bachelor?

Med en Sundhedsfaglig Diplomuddannelse i Professionspraksis opnår du personlige og faglige kompetencer inden for sundhedsfaglig professionspraksis, der relaterer sig til det faglige område, du arbejder inden for.

Brug en diplomuddannelse til at bygge ekstra kompetencer på, dykke ned og specialisere dig eller bevæge dig i en ny faglig retning. Din undervisning, studieaktiviteter og dine eksamensemner kædes sammen med den virkelighed og de udfordringer, du møder hver eneste dag i din egen praksis.

Den sundhedsfaglige diplomuddannelse henvender sig primært til sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, jordemødre, radiografer og bioanalytikere, men også til andre ansatte i sundheds- og socialsektoren.

Uddannelsen giver dig ret til at bruge betegnelsen Sundhedsfaglig Diplom (SD) i Professionspraksis eller Diploma of Health, Clinical Practice på engelsk.

Fakta om uddannelsen

 • Type : Diplomuddannelse
 • ECTS : 60
 • Økonomi : Egenbetaling
 • Varighed : Typisk 3 år på deltid. Maksimalt 6 år
 • Adgangskrav : Videregående uddannelse + 2 års erhvervserfaring
 • Beliggenhed : Typisk på vores campusser i Kolding, Haderslev, Aabenraa og Esbjerg

Det kan du også bruge en sundhedsfaglig diplomuddannelse til

Marianne Norup er uddannet fysioterapeut, har taget en sundhedsfaglig diplomuddannelse hos os og bruger sin uddannelse til at arbejde med arbejdsmiljø. 

Praktiske informationer

Sådan sammensætter du en sundhedsfaglig diplom

Sundhedsfaglig diplom er normeret til 1 år. Det betyder, at uddannelsen tager et år, hvis du studerer på fuld tid. De fleste vælger dog at læse på deltid i 3 år, så der er plads til familie- og arbejdsliv. Du kan vælge at læse over en endnu længere periode, så længe du afslutter uddannelsen inden for seks år fra den dag, du starter. 

Uddannelsen består af obligatoriske moduler, valgfrie moduler og et obligatorisk afgangsprojekt, som i alt udgør 60 ECTS-point. De valgfrie moduler og afgangsprojektet giver dig mulighed for at specialisere dig i forhold til en bestemt funktion, profession eller branche.

Sådan tilmelder du dig

Som studerende på Sundhedsfaglig diplom tilmelder du dig ikke en hel diplomuddannelse på én gang. Du tilmelder dig derimod løbende modulerne i det tempo, der passer dig.

Er du ny studerende, skal du ved første tilmelding til et modul vedhæfte dokumentation for adgangsgivende uddannelse og erhvervserfaring. Se oversigten over obligatoriske og valgfrie moduler på Sundhedsfaglig diplom længere nede på denne side.

Vil du læse online hjemmefra? Så tilbyder vi, at du kan tage uddannelsen som blended learning. Kontakt os for at høre mere om muligheden for blended learning på Sundhedsfaglig diplom.

Adgangskrav på de Sundhedsfaglige diplomuddannelser

For at blive optaget på modulerne på uddannelsen skal du som minimum have afsluttet en kort videregående uddannelse på niveau med en erhvervsakademiuddannelse eller en akademiuddannelse, som f.eks. administrationsøkonom, miljøteknolog eller akademiuddannelse i beskæftigelse. En professionsbacheloruddannelse eller universitetsbachelor giver dig derfor også adgang til modulerne på diplomniveau. Derudover forudsætter optagelse på diplomuddannelserne mindst to års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.

Har du andre eller tilsvarende forudsætninger, kan du optages på baggrund af en individuel kompetencevurdering. Læs mere om individuel kompetencevurdering.
 
For at gå til prøve i afgangsprojektet skal du have taget moduler svarende til 45 ECTS.

Forsøgsordning
Fra den 1. august 2019 og til og med den 31. juli 2022 kører Uddannelses- og Forskningsministeriet en forsøgsordning. Den gør, at du ikke behøver at have to års relevant erhvervserfaring efter den adgangsgivende uddannelse for at starte på en diplomuddannelse, hvis du opfylder disse krav:

 • Du har en akademiuddannelse
 • Du har mindst fire års relevant erhvervserfaring
 • Du er i relevant beskæftigelse ved optag på uddannelsen
Økonomi

Diplomuddannelser i Danmark skal betales af dig selv eller din arbejdsgiver. 

Du betaler løbende for din uddannelse, hver gang du tilmelder dig et modul på vores hjemmeside. 
 

Studievejledning

Få råd og vejledning til at vælge den rigtige efter- og videreuddannelse. Vi har samlet de vigtigste oplysninger til dig, der har spørgsmål til dit studievalg. Du kan også kontakte vores studievejleder for personlig vejledning.

Placering af uddannelsen på din arbejdsplads

Vi udbyder også uddannelsen som rekvirerede forløb med deltagelse af flere ansatte fra samme arbejdsplads. Vi kan tilbyde jer særligt tilrettelagte forløb, der vil gøre det muligt for ansatte på samme arbejdsplads at deltage i et fælles forløb uanset forskelle i adgangskravene. Læs mere om at få et skræddersyet forløb til din virksomhed.

Tag moduler om demens

Du har mulighed for at tage modulerne:

Selvom disse moduler udbydes på den sociale diplomuddannelse, kan de være særdeles relevante for dig som sundhedsprofessionel. Du kan også undersøge, om andre moduler under andre diplomuddannelser er relevante for dig.

Tager du en hel sundhedsfaglig diplomuddannelse, så vær dog opmærksom på, hvor mange ECTS-point du må vælge fra andre diplomuddannelser. Hvis du ønsker at tage flere ECTS-point fra andre diplomuddannelser end det tilladte, så kan du i stedet tage en fleksibel diplom.

Kontakt uddannelseslederen eller studievejlederen nedenfor, hvis du har spørgsmål.

Obligatoriske moduler

Her kan du læse om og tilmelde dig de obligatoriske moduler på SD i Professionspraksis.

Praksis - Videnskabsteori og metode

ECTS: 10

Læs mere

Undersøgelse af sundhedsfaglig praksis

ECTS: 5

Læs mere

Udviklingsbaseret og forskningsorienteret praksis

ECTS: 10

Læs mere

Afgangsprojekt, Sundhedsfaglig Diplom

ECTS: 15

Læs mere

Valgfrie moduler

Sortér valgmodulerne på fagområde eller semester, og få vist lige de moduler, der er relevante for dig.

Borgere med ustabil kronisk sygdom

ECTS: 10

Læs mere

Det akutte patientforløb

ECTS: 10

Læs mere

Forløb for mennesker med sår - arterielle og venøse sår

ECTS: 10

Læs mere

Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professionsuddannelser

ECTS: 10

Læs mere

Palliativ indsats med fokus på mellemmenneskelige aspekter

ECTS: 10

Læs mere

Basismodul i akutsygepleje

ECTS: 10

Læs mere

Har du spørgsmål? Kontakt os

Pia Assenholmn

Faglig leder

Pia Toft Oxbøll Assenholm (PTOA)

Pia er faglig leder af UC SYD's sundhedsfaglige videreuddannelse til sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, bioanalytikere, laboranter, jordemødre og indenfor ernæring og sundhed.

Anne Maria Rønholt

Studievejleder

Anne Maria Rønholt (AMRO)

Er du i tvivl, om du skal vælge en akademi- eller en diplomuddannelse? Har du brug for en individuel kompetencevurdering? Eller har du spørgsmål til tilmeldingsfrister, optagelseskrav, dokumentation, SVU eller ECTS? Så kontakt vores studievejleder. Tager hun ikke telefonen, så send en mail. Så vender hun tilbage hurtigst muligt.