Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning

CFU

Center for Undervisningsmidler

Tysk

- inspiration til dig og din undervisning
01

I fokus

30-års jubilæet for murens fald

I anledning af 30-års jubilæet for murens fald til november, har vi samlet en række tv-udsendelser og film til din undervisning. Udsendelserne er udvalgt til at give dine elever et indblik i og en forståelse for hændelserne d. 09. november 1989. Materialet har en let tilgængelighed og appellerer til eleverne gennem eksempelvis humor, en ungdommelig fortællevinkel eller rock-/popmusikken som adgang til de historiske begivenheder. 

De fleste af udsendelserne har mulighed for danske undertekster.

Soundtrack Deutschland

8.-10.kl. / GU

"Dessau Dancers" og "Soundtrack Deutschland"

En spillefilm og en dokumentarserie der sætter fokus på DDR gennem hhv. musik og dans. Humørfulde fortællinger, der letter adgangen til det historiske emne og vækker elevernes interesse.
Bornholmer Straße

9.-10. kl. / GU

"Bornholmer Straße" og "Den nat muren faldt"

Med udsendelserne ”Bornholmer Straße” og ”Den nat muren faldt” får eleverne et omfangsrigt indblik i den legendariske aften d. 9. november 1989, da grænserne til DDR åbnes og landets borgere frit kan rejse til Vestberlin.
Warum die Mauer fiel

7.-8. kl.

Warum die Mauer fiel

For 30 år siden faldt Berlinmuren. Men hvorfor blev den nogensinde bygget? Hvorfor blev Tyskland delt? Og hvordan kom natten til Berlinmurens fald? Få svar i når Julian og Tobi undersøger tingene for jer,

 

Plakater fra udstillingen i Informationssamlingen

Fotos til plakaterne er fundet på unsplash.com og distribueres videre i henhold til Unsplash licensen.

Mauerfall-plakater

Hent A2-plakater til tryk

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:

 


03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.

Der Grüffelo - med Kamishibai

1.-6. klasse

Der Grüffelo (med Kamishibai)

Den klassiske og prisbelønnede billedbog ledsages her af fortælleteatret kamishibai, samt fingerdukker til arbejdet med bl.a. ordforråd til områderne kroppen, farver og dyr, men også med dramatisering.
Märchenkiste – Rotkäppchen

0.-6.klasse

Märchenkiste – Rotkäppchen

Det klassiske eventyr om Rødhætte kommer til live gennem forskellige modaliteter. Få flere sanser i spil og brug billedbogen, fortælleteateret kamishibai, fingerdukkerne eller udklædningen til at fordybe jer i den velkendte fortælling.
Herzsturm/Sturmherz

7.-10. Klasse

Herzsturm/Sturmherz

Hvordan opleves den første forelskelse? I denne grafiske roman får dine elever mulighed for at læse Violas perspektiv og ved at vende bogen beskrives Storms. Den rige visualisering understøtter relevant og vedkommende læsning i de ældste klasser.
Der Grolltroll

0.-5. klasse

Der Grolltroll

Følg den utålmodige, trodsige og dog charmerende Grolltroll gennem en dag, hvor ingenting ser ud til at lykkedes for ham. Brug billedbogen og plysdyret der kan skifte mellem vred og glad og gerne vil hjem på tur med dine elever.
Die grosse Wörterfabrik

6.-9. klasse

Die grosse Wörterfabrik

Oplev landet, hvor menneskene næsten ikke taler sammen. I dette specielle land skal man nemlig købe ordene og sluge dem for at kunne udtale dem. En smuk og poetisk billedbog, med temaer som fx Jung sein, Liebe und Freundschaft, Arm sein/Reich.
Pssst

7.-8. klasse

PSSST!

”Pssst!” er en prisbelønnet grafisk roman til udskolingen. Vi følger den 14-årige Viola og undres, reflekterer og udforsker sammen med hende nogle af de store spørgsmål, som også børn kan blive optaget af.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din tyskundervisning i udlånssamlingen.

Derudover findes en række gode læremidler på internettet. Herunder finder du emneinddelte, eksterne links, som peger på nogle af disse læremidler. Endvidere finder du links til Sproglærerforeningen mv.:

Landeskunde
 • Der kleine ICE - Deutsche Bahn für Kinder. Hjemmesiden Der kleine ICE indeholder både tidsskrifter, opgavehæfter, labels, comics, do it yourself vejledninger. Teksterne er korte og lette at læse og der er et væld af ideer. Leselok indeholder informationer om Tyskland og opgaver. Spændende hjemmeside til den tidlige tyskundervisning.
 • Hanisauland - Politik für dich. Siden har mange faneblade. De mest relevante for undervisningen i Danmark er fanebladene Spezial, Spiele Schule, Bücher und Filme anmeldelser.
 • Deutsch perfekt - Landeskunde online. Facts om de forskellige Bundesländer med enkelte ordforklaringer.
 • Irsam - dansk tysk som fremmedsprog. En dansk/tysk side med forskellige opgaver. Mange har Landeskunde som omdrejningspunkt. Selvom den er af ældre dato, kan den fint bruges. Til elever fra 8. klasse.
 • Sowieso - online Nachrichten für Kinder. Onlinenyheder med emner som Deutschland, Sport, Boah ey, Lexikon, Kinderreporter. Der er mulighed for at deltage i debatfora. Siden kan af danske elever bruges fra 8. klasse, med mindre eleverne har haft tysk fra fx 5. klasse. Det kræver, at der er et vist ordforråd til stede.
 • Landeskunde und mehr von Hueber. Denne hjemmeside indeholder mange forskellige opgaver. Det er især det menupunkt, der hedder Landeskunde, der er interessant, men der er også en del online træningsopgaver. Man kan ikke bruge siden med en iPad, da det kræver en Adobe Flash Player.
Fagtekster og opgaver
 • "Forscher" - Das Magazin für Neugierige. Magasinet udkommer to gange årligt og er udgivet af Bundesministerium für Bildung und Forschung. Udgaverne beskæftiger sig med naturvidenskab og indeholder historier, billeder, gåder, sider hvor man kan deltage aktiv. Det omhandler mennesket, dyr, teknik, jorden og fremtiden. "Forscher" kan bestilles fysisk eller downloades som PDF og læses direkte på skærmen.
 • Löwenzahn. Der er et hav af fakta, der omhandler naturen. Hvorfor ikke være tværfaglig med tysk og natur og teknologi. Mange små videoer og tilhørende tekster.
 • Kinderzeitmaschine. Geschichte online. Der er masser af stof på denne side. Den er indbydende, og der er quizzer, rigtig mange spændende informationer om historien og mulighed for at navigere på en iPad. Man kan høre eller se, og der er ideer til aktiviteter. Prøv at rejse rundt i historien.
 • Geolino - natur og teknologi på tysk. Mange gode artikler, spil, tests. En god måde at arbejde tværfagligt med natur og teknologi.
 • Lernbiene er meget velegnet til tidlig sprogstart. Der er ark, der træner ordforråd, men også Arbeitsblätter, der indeholder aktivitetsforslag. Lernbiene tilbyder en række gratis opgaver, men det kræver, at man tilmelder sig Newsletter og at oprettes en gratis Kundenkonto. Nu er der adgang til: Sonderangebote, 500 kostenlose Arbeitsblätter, Ideen, Tipps und Verlosungen.
Musik und Medien im Unterricht
 • Super-Sozi – Tipps und Ideen für die Kinder- und Jugendarbeit. Spiele für jede Lernsituation - oder zum Spass! Her kan du finde mange forskellige spil, der er grupperet tematisk i fx: Kennenlernspiele, Darstellungsspiele, Sprachspiele, Kooperationsaufgaben og Spieleketten. Desuden finder du mange gode bevægelsesideer.
 • Kinderlieder. Børnesange, der er delt op i årstider, sanglege, julesange, bevægelsessange, godnatsange. Melodien kan høres, noderne kan downloades, og det er alle de klassiske sange.
 • Der kan arbejdes med teksten, man kan også downloade midifiler. Der kan laves karaoke til sangene, da det kun er melodien, der bliver spillet.
 • Logo! - die Kindernachrichten des ZDF. ZDFtivi har mange forskellige tilbud. Logo! byder på nyheder, som både kan læses i små afsnit og videoer, der omhandler Topthemen, men også interviews foretaget af Kinderreporter. Endvidere er der forskellige former for quizzer.
Wortschatz
 • Lern Deutsch - Lingudora. Her er en rigtig god øvelse til at træne ordforrådet i den tidlige tyskundervisning. I den opgaveblok, der hedder Illustrierte Übungen, er der mulighed for at opdage, øve og teste sig selv indenfor en række forskellige temaer. I den blok, der hedder Weitere Übungen, er instruktionerne på engelsk. Det vil for mange elever ikke volde de store problemer, og der er igen mulighed for at opdage, øve og teste sig selv. Endvidere er der en gloseliste, hvor der er mulighed for at høre udtalen på ordene. Endelig er der en konjugator, hvor verbernes bøjning bliver testet.

 

Links til foreninger mv.

 

 

 

05

CFU konsulenten

Adeline Raahauge Muntenjon

Adeline Raahauge Muntenjon

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet fremmedsprog, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.