Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
 • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Tysk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Onlineundervisning

CFU Onlineundervisning - ideer til forskellige fag
CFU Onlineundervisning - ideer til forskellige fag

Når du skal undervise dine elever, som sidder derhjemme, er det oplagt at benytte CFUs digitale læremidler. Book dem på mitCFU og giv dermed eleverne adgang til de digitale læremidler hjemmefra.

CFUs pædagogiske konsulenter har samlet en stribe ideer til forskellige fag på siden ucsyd.dk/cfu/onlineundervisning.

Vi er glade for at kunne præsentere siden og håber, at du får gavn af den.


 

Innovative læringsaktiviteter

Tyskfaget har mange udfordringer, så der var masser at tage fat på, da CFU, UC SYD sammen med tysklærerne fra Hærvejsskolen i Rødekro, tog fat i at udvikle innovative læringsaktiviteter.

Understøttet af midler fra Fonden for entreprenørskab begav lærerne sig ud i et forløb, hvor der både blev tænkt baglæns, omvendt og fra nye perspektiver. To gange fik lærerne besøg af CFU, UC SYDs fagkonsulenter, hvor de blev undervist og vejledt gennem en design-proces, hvor tysklærerne udviklede og designede engagerende ordforrådsfremmende og sprogtilegnende læringsaktiviteter til deres undervisning.

Efterfølgende blev læringsaktiviteterne afprøvet i praksis, og elevernes meget positive reaktion og motivation for deltagelse og engagement i undervisningen, bekræftede lærerne i deres arbejde. Til sidst modtog hver lærer en individuel afsluttende vejledning og læringsaktiviteterne blev sat op, så du nu kan anvende dem i din egen undervisning.

Her kan du finde aktiviteterne, en kort lærervejledning samt arbejdsark, som er lige til at gå til.

Ord-stafet

Læringsaktivitet

Ord-stafet

Et værktøj til at repetere indlært ordforråd.
CFU-tysk-BluBot-Supermarkt

Læringsaktivitet

Arbeitswelt

Sammensatte substantiver med Bluebot.
CFU-tysk-Rate-Mal

Læringsaktivitet

RATE MAL!

Aktivering af gættestrategier og sproglig opmærksomhed.

 

Tre ideer til (hjemme)-undervisningen i udskolingen

Goethe, Poetry Slam og kortfilm. Her får du tre ideer til emner du kan arbejde med til (hjemme)-undervisningen i faget tysk.

Der Junge Goethe

8.-10.kl.

Der junge Goethe!

Podcast er blevet en fast del af undervisningen i folkeskolen. I Tyskland har podcast en lang tradition og de såkaldte ”Hörspiele” er et populært medie, der kan sætte fantasien i gang, når stemmerne og lyden kombineres med selvskabte billeder i vores hoveder. Her en række bud på, hvordan du kan arbejde med podcast i forbindelse med Goethes liv og værker.
Mikrofon

8.-10.kl.

Slam doch mal die Poetry

Oplagt undervisningsenhed til mundtlige sprogproduktioner i hjemmeundervisningen med Poetry Slam. På hjemmesiden grenzgenial.dk finder du, blandt meget andet, læringsaktiviteter, tekster og arbejdsark der guider dine elever skridt for skridt til deres egne Poetry Slam produkter. Hjemmesiden samt materiale er frit tilgængeligt og gratis.
Kaugummiblase

7.-10.kl.

Kortfilm

Har du lyst til at dine elever skal arbejde med et andet medie end det skriftlige, men ønsker samtidig ikke, at de fortaber sig i en længerevarende spillefilm? Så er kortfilm svaret. Vi præsenterer to udvalgte kortfilm med pædagogisk vejledning til læreren og viser dig, hvordan du kan tildele filmene til dine elever.

 

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:

 


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.

Der Grüffelo - med Kamishibai

1.-6. klasse

Der Grüffelo (med Kamishibai)

Den klassiske og prisbelønnede billedbog ledsages her af fortælleteatret kamishibai, samt fingerdukker til arbejdet med bl.a. ordforråd til områderne kroppen, farver og dyr, men også med dramatisering.
Märchenkiste – Rotkäppchen

0.-6.klasse

Märchenkiste – Rotkäppchen

Det klassiske eventyr om Rødhætte kommer til live gennem forskellige modaliteter. Få flere sanser i spil og brug billedbogen, fortælleteateret kamishibai, fingerdukkerne eller udklædningen til at fordybe jer i den velkendte fortælling.
Herzsturm/Sturmherz

7.-10. Klasse

Herzsturm/Sturmherz

Hvordan opleves den første forelskelse? I denne grafiske roman får dine elever mulighed for at læse Violas perspektiv og ved at vende bogen beskrives Storms. Den rige visualisering understøtter relevant og vedkommende læsning i de ældste klasser.
Der Grolltroll

0.-5. klasse

Der Grolltroll

Følg den utålmodige, trodsige og dog charmerende Grolltroll gennem en dag, hvor ingenting ser ud til at lykkedes for ham. Brug billedbogen og plysdyret der kan skifte mellem vred og glad og gerne vil hjem på tur med dine elever.
Die grosse Wörterfabrik

6.-9. klasse

Die grosse Wörterfabrik

Oplev landet, hvor menneskene næsten ikke taler sammen. I dette specielle land skal man nemlig købe ordene og sluge dem for at kunne udtale dem. En smuk og poetisk billedbog, med temaer som fx Jung sein, Liebe und Freundschaft, Arm sein/Reich.
Pssst

7.-8. klasse

PSSST!

”Pssst!” er en prisbelønnet grafisk roman til udskolingen. Vi følger den 14-årige Viola og undres, reflekterer og udforsker sammen med hende nogle af de store spørgsmål, som også børn kan blive optaget af.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din tyskundervisning i udlånssamlingen.

Derudover findes en række gode læremidler på internettet. Herunder finder du emneinddelte, eksterne links, som peger på nogle af disse læremidler. Endvidere finder du links til Sproglærerforeningen mv.:

Landeskunde
 • Der kleine ICE - Deutsche Bahn für Kinder. Hjemmesiden Der kleine ICE indeholder både tidsskrifter, opgavehæfter, labels, comics, do it yourself vejledninger. Teksterne er korte og lette at læse og der er et væld af ideer. Leselok indeholder informationer om Tyskland og opgaver. Spændende hjemmeside til den tidlige tyskundervisning.
 • Hanisauland - Politik für dich. Siden har mange faneblade. De mest relevante for undervisningen i Danmark er fanebladene Spezial, Spiele Schule, Bücher und Filme anmeldelser.
 • Deutsch perfekt - Landeskunde online. Facts om de forskellige Bundesländer med enkelte ordforklaringer.
 • Irsam - dansk tysk som fremmedsprog. En dansk/tysk side med forskellige opgaver. Mange har Landeskunde som omdrejningspunkt. Selvom den er af ældre dato, kan den fint bruges. Til elever fra 8. klasse.
 • Sowieso - online Nachrichten für Kinder. Onlinenyheder med emner som Deutschland, Sport, Boah ey, Lexikon, Kinderreporter. Der er mulighed for at deltage i debatfora. Siden kan af danske elever bruges fra 8. klasse, med mindre eleverne har haft tysk fra fx 5. klasse. Det kræver, at der er et vist ordforråd til stede.
 • Landeskunde und mehr von Hueber. Denne hjemmeside indeholder mange forskellige opgaver. Det er især det menupunkt, der hedder Landeskunde, der er interessant, men der er også en del online træningsopgaver. Man kan ikke bruge siden med en iPad, da det kræver en Adobe Flash Player.
Fagtekster og opgaver
 • "Forscher" - Das Magazin für Neugierige. Magasinet udkommer to gange årligt og er udgivet af Bundesministerium für Bildung und Forschung. Udgaverne beskæftiger sig med naturvidenskab og indeholder historier, billeder, gåder, sider hvor man kan deltage aktiv. Det omhandler mennesket, dyr, teknik, jorden og fremtiden. "Forscher" kan bestilles fysisk eller downloades som PDF og læses direkte på skærmen.
 • Löwenzahn. Der er et hav af fakta, der omhandler naturen. Hvorfor ikke være tværfaglig med tysk og natur og teknologi. Mange små videoer og tilhørende tekster.
 • Kinderzeitmaschine. Geschichte online. Der er masser af stof på denne side. Den er indbydende, og der er quizzer, rigtig mange spændende informationer om historien og mulighed for at navigere på en iPad. Man kan høre eller se, og der er ideer til aktiviteter. Prøv at rejse rundt i historien.
 • Geolino - natur og teknologi på tysk. Mange gode artikler, spil, tests. En god måde at arbejde tværfagligt med natur og teknologi.
 • Lernbiene er meget velegnet til tidlig sprogstart. Der er ark, der træner ordforråd, men også Arbeitsblätter, der indeholder aktivitetsforslag. Lernbiene tilbyder en række gratis opgaver, men det kræver, at man tilmelder sig Newsletter og at oprettes en gratis Kundenkonto. Nu er der adgang til: Sonderangebote, 500 kostenlose Arbeitsblätter, Ideen, Tipps und Verlosungen.
Musik und Medien im Unterricht
 • Super-Sozi – Tipps und Ideen für die Kinder- und Jugendarbeit. Spiele für jede Lernsituation - oder zum Spass! Her kan du finde mange forskellige spil, der er grupperet tematisk i fx: Kennenlernspiele, Darstellungsspiele, Sprachspiele, Kooperationsaufgaben og Spieleketten. Desuden finder du mange gode bevægelsesideer.
 • Kinderlieder. Børnesange, der er delt op i årstider, sanglege, julesange, bevægelsessange, godnatsange. Melodien kan høres, noderne kan downloades, og det er alle de klassiske sange.
 • Der kan arbejdes med teksten, man kan også downloade midifiler. Der kan laves karaoke til sangene, da det kun er melodien, der bliver spillet.
 • Logo! - die Kindernachrichten des ZDF. ZDFtivi har mange forskellige tilbud. Logo! byder på nyheder, som både kan læses i små afsnit og videoer, der omhandler Topthemen, men også interviews foretaget af Kinderreporter. Endvidere er der forskellige former for quizzer.
Wortschatz
 • Lern Deutsch - Lingudora. Her er en rigtig god øvelse til at træne ordforrådet i den tidlige tyskundervisning. I den opgaveblok, der hedder Illustrierte Übungen, er der mulighed for at opdage, øve og teste sig selv indenfor en række forskellige temaer. I den blok, der hedder Weitere Übungen, er instruktionerne på engelsk. Det vil for mange elever ikke volde de store problemer, og der er igen mulighed for at opdage, øve og teste sig selv. Endvidere er der en gloseliste, hvor der er mulighed for at høre udtalen på ordene. Endelig er der en konjugator, hvor verbernes bøjning bliver testet.

 

Links til foreninger mv.

 

 

 

05

CFU konsulenten

Susanne Ries (srie)
Susanne Ries

Susanne Ries

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet fremmedsprog, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.