Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Tysk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Dansk-Tysk Lærerkonference 2021

Dansk-Tysk Lærerkonference 2021

Dette års konference med titlen ”Nabosprog 360°/Nachbarsprachen 360°” ser på, hvordan nabosprogene dansk og tysk har det i teori og praksis, i skolen og samfundet.

Første oplæg stiller skarpt på den måde, som nabosprogene italesættes af sproglærerne selv, kollegaerne, eleverne, forældrene og i det offentlige rum. Deltagerne i konferencen inviteres til refleksion over, hvordan den kommunikative praksis påvirker undervisningen i nabosprogene.

Efter denne refleksive start skifter konferencen fokus og byder nu på konkret inspiration til egen undervisning men fra meget forskellige vinkler og med fokus på forskellige klassetrin.


 

Ny materialekasse: "Die Welt der Tiere"

Kassen er tænkt som et mindre emnebibliotek og består af 28 forskellige faktabøger, som handler om dyr fra hele verden. Se mere under 03 Udvalgte læremidler... længere nede på siden.

Die Welt der Tiere
Udsnit af bogforside "Kennst du die Tiere im Meer?" af John Nielsen Præstegaard

 

Vær opdateret: ny kursusfolder og Facebook-gruppe

Læs mere om de spændende kurser for engelsk- og tysklærere samt andre lærere med interesse i fremmedsprog. 

Kurserne er alle praksisnære, så du får som sædvanligt masser af inspiration og konkrete ideer og ressourcer med hjem, som du kan bruge direkte i din undervisning. De gennemgående temaer i år er legende tilgange til sprogundervisning, kommunikativ problemløsning med escape rooms og tasks i sprogundervisningen.

Du kan nu løbende holde dig opdateret på nye materialer og kurser på vores fremmedsprogsgruppe: https://www.facebook.com/groups/fremmedsprog.cfu.ucsyd

CFUs Facebookgruppe for fremmedsprog

 

Neuauflage! Berlin – da will ich hin

Berlin - da will ich hin

Nu er det igen muligt at booke materialekassen ’Berlin – da will ich hin’.

Den nye emnekasse henvender sig til 7.-9. klassetrin og består af både fagbøger om Berlins historie og samfundsforhold, rejseguides, køgebøger og spil.

Fagbøgerne er indkøbt i flere eksemplarer, som gør det muligt at arbejde i grupper. De fire kategorier (historie/seværdigheder/mad/spil), som emnekassen er bygget op omkring, åbner op for værkstedsarbejde. 


 

Konkurrence: Genforen dit fællesskab

Genforen dit fællesskab

Lav en film, podcast eller lignende, og deltag i Grænseforeningens skolekonkurrence, der sætter fokus på vigtigheden af de nære og grænseoverskridende fællesskaber. Vind bl.a. en lejrtur for hele klassen til Sydslesvig, der er hjemstavn for det danske mindretal. 

Alle 7. og 8. klasser i Danmark og i de danske skoler i Sydslesvig kan tilmelde sig.


 

Tyske e-bøger med Kulturbib

kulturbib.org

Kulturbib.org er et e-bogsprojekt, hvor skoler på begge sider af den dansk-tyske grænse skriver små e-bøger til siden kulturbib.org - Bøgerne oversættes til begge sprog på skolerne og indlæses på både dansk og tysk. E-bøgerne er gratis at bruge og kræver ikke login.

Projektet er et dansk/tysk skoleprojekt støttet af Interreg via KursKultur 2.0 sprogpulje i 2020. Dette projekt finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.


 

Nachhaltige Esskultur

(9.-10. klasse, ungdomsuddannelser)

Bæredygtig madkultur folder

Das Projekt Positively Produced ist ein Projekt für den dänisch-deutschen Lebensmittel- und Gastronomiebereich. Unser übergeordnetes Ziel ist es, innerhalb der nächsten 3 Jahren auf die Nachhaltigkeit in der Lebensmittelindustrie aufmerksam zu machen und diese zu fördern. Ziel des Projektes ist es, eine 360-Grad-Sicht auf Nachhaltigkeit zu bieten - zum Wohle der Umwelt, der Lebensmittelproduktion und den bewussten Verbrauchern.
Das kostenlose Unterrichtsmaterial kann unter diesen Link downgeloadet werden. In Kürze ist es auch in gedruckter Form auf mitCFU erhältlich. 


 

Verborgene Schätze: DaZ-Box (3.-6- klasse)

Vil du træne tysk ordforråd med dine elever? Så kunne denne glemte perle være et godt supplement til din tyskundervisning. ”DaZ-Box” består af det tyske undervisningsmateriale ’Logico Piccolo’ fra Finken Verlag og har fokus på de nære emner i begyndertysk.

DaZ-Box

De 11 Logico rammer og et stort udvalg af emnekort danner grundlaget for dette taktile materiale. Hvordan det skal bruges, kan du se i denne lille video. 

Materialet kan hurtigt tages i brug af dine elever og giver dem mulighed for at lære nye ord på en legende måde.

Til materialet hører også 8 æsker med billed-ordkort, som kan inddrages i forskellige undervisningsaktiviteter. Derudover medfølger en lærervejledning med mange ideer til din undervisning, kopiark og A3-plancher til hvert emne. 

Med ”DaZ-Box” låner du et materiale, som kan bruges som supplement til din undervisning, men også til differentieret værkstedsarbejde med fokus på ordindlæring.


 

Vild med Fremmedsprog

vildmedfremmedsprog.dk

På denne side finder du inspiration til din fremmedsprogsundervisning. Du kan vælge at gå til tysk, engelsk eller fransk, der hver er inddelt i overskrifterne: Task & problemløsning, spil, digitale ressourcer og leg & bevægelse.

Du vil ved nogle aktiviteter opleve at blive ledt direkte ind til en webside, og andre gange vil du møde en nærmere beskrivelse af aktiviteten.

 

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:

 


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit Unilogin.

mitCFU: Die Welt der Tiere

5. til 7. klasse

Die Welt der Tiere

Enkelte bøger i materialekassen kan allerede bruges i 3. - 4. klasse. Kassen er tænkt som et mindre emnebibliotek og består af 28 forskellige faktabøger, som handler om dyr fra hele verden. Bøgerne kan bruges til frilæsning eller til gruppearbejde. Deres sværhedsgrad rækker over flere niveauer; fra bøger med meget korte og enkelte sætningskonstruktioner med et overskueligt ordforråd til autentiske fagbøger, som er beregnet til tyske børn.
Moin Mojn

4. til 7. klasse

Moin Mojn

Undervisningshæftet, som er udgivet af Grænseforeningen, har til formål at give børn i Danmark en indsigt i historien og livet i det dansk-tyske grænseland. Med særlig fokus på børn og unge i de to mindretal.

Hæfte og opgaver, gloseliste m.m. findes også på Grænseforeningens hjemmeside.
CFU-Osterreich

8.-9. klasse

Österreich

Denne faktabog om Østrig er en del af Gyldendals serie ’Eselsohr’ og henvender sig til folkeskolens 8.-9. klasse.

Bogen giver et fint indblik i østrigsk kultur- og samfundsforhold, og de enkelte kapitler kan anvendes som litteratur i forbindelse folkeskolens afgangsprøve.
CFU-Schnappschuss

6.-8. klasse

Schnappschuss

Vil du gerne læse aldersrelateret og letlæselig ungdomslitteratur med din klasse? Så kunne denne nye materialekasse være noget for dig. ”Schnappschuss” er vores ny frilæsningskasse med syv letlæselige ungdomsromaner til 6.-8. klasse. Bøgerne beskæftiger sig med emner som sport, venskab, kærlighed, at være ny i Tyskland, vold, svigt og mobning og rækker over sprogniveauerne A1 til A2/B1.
CFU-Die_fetten_Jahre_sind_vorbei

8.-10. klasse

Die fetten Jahre sind vorbei

Nu har du muligheden for at kombinere filmen med bogen og på denne måde arbejde med flere modaliteter. ”Die fetten Jahre sind vorbei” kan nu lånes som adapteret letlæsningsbog (A1/B1). Til bogen findes der et gratis undervisningsmateriale, som ligger på mitCFU.
CFU-FarvelBerlin-Tschick

9.-10. klasse

Tschick

Til filmen ”Farvel, Berlin” kan du nu låne letlæsningsbogen ”Tschick”, der fortæller historien om de to outsidere Maik og Tschick, som tager i en stjålet bil på en eventyrlig rejse igennem Østtyskland. Til bogen findes der et undervisningsmateriale, som både har fokus på form- og indholdssiden.
CFU-TschickUmaterial

Lærervejledning

Tschick, Lærervejledning

Dette didaktiserede materiale er et supplement til bogen "Tschick - In einfacher Sprache" og skal inspirere læreren i sit arbejde med bogen. Hæftet indeholder en samling af både skriftlige og mundtlige opgaver, som understøtter arbejdet med bogens form- og indholdsside.
Die grosse Wörterfabrik

6.-9. klasse

Die grosse Wörterfabrik

Oplev landet, hvor menneskene næsten ikke taler sammen. I dette specielle land skal man nemlig købe ordene og sluge dem for at kunne udtale dem. En smuk og poetisk billedbog, med temaer som fx Jung sein, Liebe und Freundschaft, Arm sein/Reich.
Pssst

7.-8. klasse

PSSST!

”Pssst!” er en prisbelønnet grafisk roman til udskolingen. Vi følger den 14-årige Viola og undres, reflekterer og udforsker sammen med hende nogle af de store spørgsmål, som også børn kan blive optaget af.
Herzsturm/Sturmherz

7.-10. Klasse

Herzsturm/Sturmherz

Hvordan opleves den første forelskelse? I denne grafiske roman får dine elever mulighed for at læse Violas perspektiv og ved at vende bogen beskrives Storms. Den rige visualisering understøtter relevant og vedkommende læsning i de ældste klasser.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din tyskundervisning i udlånssamlingen.

Derudover findes en række gode læremidler på internettet. Herunder finder du emneinddelte, eksterne links, som peger på nogle af disse læremidler. Endvidere finder du links til Sproglærerforeningen mv.:

Landeskunde
 • Der kleine ICE - Deutsche Bahn für Kinder. Hjemmesiden Der kleine ICE indeholder både tidsskrifter, opgavehæfter, labels, comics, do it yourself vejledninger. Teksterne er korte og lette at læse og der er et væld af ideer. Leselok indeholder informationer om Tyskland og opgaver. Spændende hjemmeside til den tidlige tyskundervisning.
 • Hanisauland - Politik für dich. Siden har mange faneblade. De mest relevante for undervisningen i Danmark er fanebladene Spezial, Spiele Schule, Bücher und Filme anmeldelser.
 • Deutsch perfekt - Landeskunde online. Facts om de forskellige Bundesländer med enkelte ordforklaringer.
 • Irsam - dansk tysk som fremmedsprog. En dansk/tysk side med forskellige opgaver. Mange har Landeskunde som omdrejningspunkt. Selvom den er af ældre dato, kan den fint bruges. Til elever fra 8. klasse.
 • Sowieso - online Nachrichten für Kinder. Onlinenyheder med emner som Deutschland, Sport, Boah ey, Lexikon, Kinderreporter. Der er mulighed for at deltage i debatfora. Siden kan af danske elever bruges fra 8. klasse, med mindre eleverne har haft tysk fra fx 5. klasse. Det kræver, at der er et vist ordforråd til stede.
 • Landeskunde und mehr von Hueber. Denne hjemmeside indeholder mange forskellige opgaver. Det er især det menupunkt, der hedder Landeskunde, der er interessant, men der er også en del online træningsopgaver. Man kan ikke bruge siden med en iPad, da det kræver en Adobe Flash Player.
Fagtekster og opgaver
 • "Forscher" - Das Magazin für Neugierige. Magasinet udkommer to gange årligt og er udgivet af Bundesministerium für Bildung und Forschung. Udgaverne beskæftiger sig med naturvidenskab og indeholder historier, billeder, gåder, sider hvor man kan deltage aktiv. Det omhandler mennesket, dyr, teknik, jorden og fremtiden. "Forscher" kan bestilles fysisk eller downloades som PDF og læses direkte på skærmen.
 • Löwenzahn. Der er et hav af fakta, der omhandler naturen. Hvorfor ikke være tværfaglig med tysk og natur og teknologi. Mange små videoer og tilhørende tekster.
 • Kinderzeitmaschine. Geschichte online. Der er masser af stof på denne side. Den er indbydende, og der er quizzer, rigtig mange spændende informationer om historien og mulighed for at navigere på en iPad. Man kan høre eller se, og der er ideer til aktiviteter. Prøv at rejse rundt i historien.
 • Geolino - natur og teknologi på tysk. Mange gode artikler, spil, tests. En god måde at arbejde tværfagligt med natur og teknologi.
 • Lernbiene er meget velegnet til tidlig sprogstart. Der er ark, der træner ordforråd, men også Arbeitsblätter, der indeholder aktivitetsforslag. Lernbiene tilbyder en række gratis opgaver, men det kræver, at man tilmelder sig Newsletter og at oprettes en gratis Kundenkonto. Nu er der adgang til: Sonderangebote, 500 kostenlose Arbeitsblätter, Ideen, Tipps und Verlosungen.
Musik und Medien im Unterricht
 • Super-Sozi – Tipps und Ideen für die Kinder- und Jugendarbeit. Spiele für jede Lernsituation - oder zum Spass! Her kan du finde mange forskellige spil, der er grupperet tematisk i fx: Kennenlernspiele, Darstellungsspiele, Sprachspiele, Kooperationsaufgaben og Spieleketten. Desuden finder du mange gode bevægelsesideer.
 • Kinderlieder. Børnesange, der er delt op i årstider, sanglege, julesange, bevægelsessange, godnatsange. Melodien kan høres, noderne kan downloades, og det er alle de klassiske sange.
 • Der kan arbejdes med teksten, man kan også downloade midifiler. Der kan laves karaoke til sangene, da det kun er melodien, der bliver spillet.
 • Logo! - die Kindernachrichten des ZDF. ZDFtivi har mange forskellige tilbud. Logo! byder på nyheder, som både kan læses i små afsnit og videoer, der omhandler Topthemen, men også interviews foretaget af Kinderreporter. Endvidere er der forskellige former for quizzer.
Wortschatz
 • Lern Deutsch - Lingudora. Her er en rigtig god øvelse til at træne ordforrådet i den tidlige tyskundervisning. I den opgaveblok, der hedder Illustrierte Übungen, er der mulighed for at opdage, øve og teste sig selv indenfor en række forskellige temaer. I den blok, der hedder Weitere Übungen, er instruktionerne på engelsk. Det vil for mange elever ikke volde de store problemer, og der er igen mulighed for at opdage, øve og teste sig selv. Endvidere er der en gloseliste, hvor der er mulighed for at høre udtalen på ordene. Endelig er der en konjugator, hvor verbernes bøjning bliver testet.

 

Links til foreninger mv.

 

 

 

05

CFU konsulenten

Susanne Ries (srie)
Susanne Ries

Susanne Ries

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet fremmedsprog, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.