Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
  • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

5 gode råd om dit studievalg

Gå fra tvivl til ro i maven

Ro på - tvivlen er normal

Der er ingen grund til at blive bekymret over at mærke, at du er usikker på, hvad du skal vælge. Det er helt naturligt. Læs her, hvordan du lærer at leve med tvivlen.
01

Ro på – tvivlen er normal

Har du (heller) ingen idé om, hvilken uddannelse du skal vælge? Der er rigtig mange uddannelser og muligheder, men hvad passer egentlig lige til dig? Har du ikke svaret på det spørgsmål, er du som de fleste andre: I tvivl. 

Tvivlen er faktisk helt normal. Så der er ingen grund til at blive bekymret over at mærke, at du er usikker på, hvad du skal vælge. Det er helt naturligt at blive usikker, når man skal tage store beslutninger i livet. Og uddannelse er en stor beslutning.

02

Tro på dit valg

Samtidig vil du måske opleve, at mange omkring dig er optaget af dit studievalg – ikke kun dig selv. Dine forældre, dine lærere, dine venner og din familie spørger sikkert nysgerrigt ind til dine overvejelser, og måske har de også en masse gode råd til dig og idéer om, hvad du vil være god til.

Deres spørgsmål kan prikke til din tvivl, når de spørger: Ved du så, hvad du vil læse? Hvilken uddannelse overvejer du? eller Har du tænkt på…? Har du ikke et klart svar på de spørgsmål omgivelserne stiller, vil du måske føle dig forkert eller blive endnu mere usikker.

Men det er HELT normalt at tvivle og famle lidt i blinde, når man står overfor så stor en beslutning. Måske kan det hjælpe at have et standardklar svar, så hvis nogen spørger til dit studievalg, kan du sige: ”Jeg ved ikke, hvad jeg vil endnu – men det skal jeg nok finde ud af”. Det kan både affeje flere spørgsmål og berolige dig. For du skal nemlig helt sikkert nok finde ud af det – ligesom alle andre.

Og husk, at du er den, der ved bedst. Lyt til gode råd, men følg i sidste ende din egen mavefornemmelse. Det er dig, der skal trives på den uddannelse, du vælger. Og det er din fremtid, ikke deres.

03

En stor beslutning og flere rigtige valg

Mange kan også være bange for at træffe et forkert valg. Man tror måske, at der kun er et eneste rigtigt valg. Men hvad nu, hvis der er flere gode valg og mange uddannelser, som sagtens kunne passe til dig?

Måske kan det give dig ro i maven at vide, at langt de fleste ender med at være glade for deres valg af uddannelse. Du har langt større sandsynlighed for at ramme rigtigt end at ramme forkert.

04

Hvordan tager jeg så et valg?

Når vi skal vælge uddannelse kan fremtiden hurtigt komme til at fylde det meget:

Hvad kan jeg blive? Hvem vil jeg være? Hvad vil jeg være? Hvad er min drøm? Hvilke jobs kan jeg få? Hvilken karriere vil jeg gerne have? Kan jeg tjene mange penge? Kan jeg gøre en forskel for andre mennesker? Er der gode arbejdsforhold?

Det er vigtigt at tænke over om man kan se sig selv i et fremtidigt job, men det er ligeså vigtigt at huske at tænke kortsigtet: Kan du trives på uddannelsen?

Passer uddannelsens type til dig? Uddannelsens studieformer? Studiemiljøet? Du kommer til at bruge flere år på din uddannelse, og derfor er det vigtigt, at du trives under vejs. Som regel er det også nemmere at forholde sig til, hvad du kan trives med her og nu, og hvordan du lærer bedst, fremfor hvad du gerne vil arbejde med den dag, du er færdiguddannet.

05

At passere tvivlen

Du skal vide, at tvivlen forsvinder igen. For langt de fleste forsvinder tvivlen den dag, de vælger at søge ind på en bestemt uddannelse. Når valget først er taget, slapper kroppen og tankerne af. Og en dag møder du ind til første dag på dit studie, du møder dine nye studiekammerater og får en ny hverdag som studerende - og du glemmer alt om tvivlen.

Find din uddannelse

Her kan du få overblik over alle vores uddannelser og studiebyer og få hjælp til, hvordan du finder en uddannelse, der passer til dig